Mik azok a felhő alapú rendszerek és miért jó egyáltalán az, ha alkalmazzuk ezeket a munkánk során?

Cégként és magánszemélyként is egyre gyakrabban használunk felhő alapú szolgáltatásokat, amely ténynek valószínűleg a legtöbben nincsenek is igazán tudatában.

Az angol elnevezés (cloud computing) tükörfordítása a felhő alapú számítástechnika, melynek legegyszerűbb és leginkább közérthető definíciója az az internetes vagy zárt hálózaton történő adattárolás. Ennek az a lényege, hogy nem a felhasználó gépén tárolódnak a munkához szükséges adatok, hanem egy „felhőben”, azaz egy olyan tárhelyen, amellyel az internet vagy egy belső hálózat segítségével könnyedén lehet kapcsolatot létesíteni, oda újabb adatokat feltölteni és a már feltöltötteket szerkeszteni, törölni vagy máshová áthelyezni.

Így lehetséges az, hogy minden dokumentumot, zenét, fotót, videót, de akár a munkához szükséges szoftvereket is egy internetes szolgáltatáson keresztül érjük el, azok nem a saját eszközünkön vannak elhelyezve, ennélfogva nem foglalnak helyet és nem terhelik feleslegesen a gép memóriáját.

A felhő alapú rendszerek általánosságban legismertebb példái a Google Drive, Onedrive és ICloud szolgáltatások, de az okostelefonunk címlistája és a benne tárolt telefonszámok sem közvetlenül a mobilon tárolódnak, hanem a Google szerverein, tehát a felhőben. Szerver üzemeltetés

Az előnyei igazán akkor tudnak érvényesülni, ha csapatban kell együtt dolgoznunk több kollégával vagy távoli munkatárssal, mert a felhőbe feltöltött információkat elérhetővé és szerkeszthetővé lehet tenni több felhasználó számára is párhuzamosan.

Amennyiben van internetes kapcsolatunk, nem kell a saját tárhelyünket használnunk, nem vagyunk helyhez kötve egy számítógépnél, hiszen bárhová megyünk a Gmail, a Yahoo vagy újabban már más e-mail fiókunkba bejelentkezve megnézhetjük leveleinket a mobilunkról, az asztali számítógépünkről, a laptopunkról, vagy akár egy másik ember általunk ideiglenesen használatba kapott eszközeiről. Nem kell már kinyomtatott papírkötegeket, CD-ket, DVD-ket, pendrive-okat vagy más adathordozókat magunkkal cipelnünk, mert egyszerűen csak bejelentkezünk a felhőbe és máris előttünk van minden adat, amit látni szeretnénk.

A felhő alapú rendszerek elterjedésének köszönhető az is, hogy a távmunka létrejöhetett és szélesebb körben elterjeszthetővé vált, hiszen azelőtt csak néhány különleges munkakörben lehetett így dolgozni. Mivel a munka elvégzéséhez szükség van a céges fájlokra, táblázatokra, valamint egyéb dokumentumokra és tekintve, hogy ezek hazaszállítása az esetek többségében nem megengedett és nem megoldható, így az otthonról végezhető munkák köre csak a felhő alapú rendszerek elterjedésével bővülhetett ki.

Napjainkban már vannak kifejezetten olyan felhő alapú megoldások, amelyek gyakorlatilag kiterjesztik a meglévő céges hálózatot, így akár otthon ülve, saját laptopunkat is úgy használhatjuk, mintha bent ülnénk az irodában és egy ottani gépen dolgoznánk a munkánkon. Levelezhetünk, számlázhatunk, dolgozhatunk a vállalat belső rendszerén, és akár még a telefonálást is egy ilyen zárt rendszeren keresztül tudjuk megoldani, anélkül, hogy ki kellene tenni a lábunkat otthonról vagy épp a nyaralóból.

A laikus felhasználók legfőbb aggodalma a felhő alapú adattárolással kapcsolatban az, hogy vajon elég biztonságosak-e ezek a szolgáltatások, és hogy nem jobb-e, ha a sokszor bizalmas céges információkat tartalmazó fájlokat inkább csak a céges gépeken használjuk és nem „tesszük ki” az internetre.

A félelem jogos lehet, hiszen a bizalmas adataink elkerülnek a fizikai közelségünkből, tulajdonképpen sokszor pontosan még azt sem tudjuk, hogy hol vannak. A Google melyik szerverének, melyik merevlemezén található a mi e-mail fiókunk és az konkrétan hol található? Ezt lehetetlen lenne kitalálni és így aza adatainkra is hajlamosak vagyunk úgy gondolni, mint egy tőlünk messze lévő, bekerítetlen kertre. Azt gondolnánk, hogy őrizetlenül van hagyva és így az adatlopás is könnyebb.

Ne felejtsük el, hogy a felhő szolgáltatók egyik fő feladata a tároláson kívül az, hogy az adatainkat megfelelő védelemmel lássák el. Aki igénybe veszi a szolgáltatást, teljesen jogosan várja el, hogy az adatai, fotói, bármilyen fájljai tökéletesen biztonságban legyenek, mintha egy zárható széfbe rakta volna, aminek csak ő ismeri a kódját.

Összeségében a felhő alapú rendszereket és szolgáltatásokat használni mindenképp javasolt dolog, aminek rövid időn belül magunk is láthatjuk és beláthatjuk az előnyeit. szerver karbantartás

Amennyiben kérdések fogalmazódtak meg benned a témával kapcsolatban, esetleg szeretnéd kipróbálni a saját cégedben, hogy hogyan tehető még hatékonyabbá és egyszerűbbé a munka a felhők használatával, keresd bizalommal munkatársainkat, akik készséggel állnak rendelkezésedre!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.