Korábbi bejegyzéseinkben már többször írtunk az informatikai biztonságról. Részletesen kifejtettük, hogy mit lehet és érdemes is tenni a biztonság érdekében, illetve hogy milyen hibákat követhetünk el a hétköznapokban, amelyek ellehetetleníthetik a legkörültekintőbben felépített biztonsági rendszerek működését is.

Tehát ezeket már mind kielemeztük, mindenki le is vonhatta a tanulságokat a saját maga és a cége számára. Most nézzük meg azt, hogy mi is a valós helyzet ma Magyarországon a kisvállalkozások esetében, amikor az informatikai rendszereik és adataik biztonsága a kérdés. Összességében elmondható, hogy bőven van még mit tenni ezen a területen.

Ez az optimista hozzáállás. A pesszimista szerint egyenesen tragikus a helyzet. Mi az optimistákat képviseljük, de igyekszünk elfogultság nélkül megmutatni a tényeket és a minket választó cégeknek megadni a maximális segítséget abban, hogy ők ne a rossz példák sorát gyarapítsák, hanem azokét a vállalkozásokét, akik tudatosan tesznek a lépéseket az adataik biztonsága érdekében.

A kisvállalkozások informatikai biztonsága

 Tény 1. A biztonság üzleti érdek.

Amíg ez nem egyértelmű egy kisvállalkozás döntéshozóinak, addig sajnos hiába próbálunk a lehetséges megoldásokról beszélgetni. Nem jó hozzáállás az, ha kijelentjük, hogy nincs rá pénz vagy emberi erőforrás. Ezek olyan feltételek, amelyeket meg kell teremteni, mert később még nagyobb baj származhat a biztonság hiányából.

Tény 2. A hozzáértés hiánya nem mentesít a felelősség alól.

A magyar kis- és középvállalkozások általános jellemzője, hogy igyekeznek megoldani a feladatokat saját hatáskörben vagy legalábbis minél kevesebb költséggel. Így valósulhat meg az a nem túl szerencsés helyzet, hogy valaki olyan személy tartja karban az informatikai rendszert, aki legalább már látott számítógépet közelről és lehetőség szerint a cégvezető közeli rokona vagy ismerőse. Ez azonban egy zsarolóvírus kivédéséhez nem lesz elég.

Tény 3. Nem az a drága, ami elsőre annak tűnik.

Nem feltétlenül a bekerülési összeg számít, hanem az, hogy egy esetleges támadás esetén mennyi bevételtől esik el egy cég. Ráadásul egy jól felépített rendszernek, kevesebb pénzbe kerül a fenntartása is. Nem kizárólag a pénzügyi eszközök bevonásával lehet megoldani az informatikai biztonság kérdését,  a kisvállalkozások kisebb befektetéssel, de tudatosan felépítve a mesterséges intelligencia segítségével és a folyamatok automatizálásával is biztonságosabbá tehetik a saját informatikai rendszerüket. Informatikai biztonság

Tény 4. A megelőzés helyett sajnos a tűzoltás a jellemző.

Az Eurostat Magyarországon a témában végzett kutatása szerint a kis- és középvállalkozások kevesebb, mint egyharmada gondolkodik és gondoskodik az adatai biztonságáról. Sajnos a kiberbiztonságra ma még úgy tekintenek a magyar vállalkozók, mint egy átlagember a fogászati kezelésre. Csak akkor keresik a megoldást, ha már megtörtént a baj.

Tény 5. A felhő alapú rendszerek használata még nem terjedt el igazán.

Egy felhőalapú biztonsági megoldás ma még drágább, mint egy nem felhőalapú, ez nyilván nem elhanyagolható szempont, amikor egy kisvállalkozás megoldásokat keres. Mivel azonban a hosszú távú tervezés már a megtérülésre helyezi a hangsúlyt, a következő két-három évben biztosak vagyunk benne, hogy megugrik majd az érdeklődés a cégek részéről a felhő alapú rendszerek iránt.

Tény 6. A jövőben további bővülés várható az adatok mennyiségében.

Tehát megoldások kellenek ezen adatok biztonságos tárolására és valószínű, hogy a cégek vezetőségének hozzáállásában változtatásra lesz szükség.

IT üzemeltetés, rendszergazda szolgáltatás

Mi szívesen leszünk támogató és segítő részesei a változásoknak. Keresse cégünket bizalommal és találjuk meg együtt az Ön cége számára is a legjobb, leghatékonyabb és legbiztonságosabb megoldásokat! Várjuk hívását!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.