A kisvállalkozások, mint a hackerek elsődleges célpontjai és minden, amit az adataik védelme érdekében tehetnek

A korábbi blogbejegyzéseinkben már volt szó az IT biztonságról általánosságban és felsoroltuk az alapvető hibákat is, amiket elkövetve sajnos nem lehetnek biztonságban az informatikai rendszereink. Ebben a cikkben pedig azt elemezzük, hogy miért válhattak a kisvállalkozások a kiberbűnözők elsődleges célpontjaivá és felsoroljuk, hogy melyek azok a lépések, amiket érdemes meglépni a nagyobb biztonság érdekében.

Miért válnak a kisvállalkozások támadási célponttá a számítástechnika világában kalózkodó bűnözők számára?

  1. A kisebb cégek a pénzintézetek, az államigazgatási szervek és a nagyvállalatok után azért válnak kedvelt célpontjaivá a hackertámadásoknak, mert ők is tárolnak érzékeny és értékes információkat, ráadásul kiszolgáltatottabbá teszi őket az, hogy az „ott spórolunk, ahol tudunk” elv mentén élik mindennapjaikat és szervezik a cég jövőjét, aminek az az eredménye, hogy sokkal kevesebb pénzt és energiát fordítanak az informatikai eszközeikre, az azokon futó folyamatosan frissített és legális szoftverekre, valamint az eszközök védelmi rendszereire, mint a nagyobb és tőkeerősebb cégek.
  2. A költséghatékony működés egyik eszköze, amely tovább erősíti a biztonsági kockázatokat a „hozd a saját eszközöd” (angolul: „bring your own device”, rövidítve: BYOD) elv. A nem megfelelő védelemmel ellátott és ellenőrizetlenül használt eszközök csatlakoztatása a vállalati rendszerekhez már önmagában is kockázatot jelent, de további problémákat okozhat, hogy az alkalmazottak saját készülékein futó rendszerek nincsenek egymáshoz integrálva. Ezek használatával is keletkezhetnek a hackerek számára könnyedén kihasználható biztonsági rések.
  3. További kockázatot jelent, ha egy alkalmazott egy külső helyszínről, egy bárki által hozzáférhető, nem biztonságos internetkapcsolatot (Wifi hálózatot) használva nyitja meg a céges levelezését rejtő fiókját, ezzel szabad utat engedve a bejárásra illetéktelen személyeknek is, akik kihasználhatják a helyzetet.
  4. A kisvállalkozások rendszerein keresztül az illetéktelen behatolók elérhetik a cég partnereinek az adatait is, így azok is veszélybe kerülhetnek, ha a biztonsági háttér nem megfelelő vagy nem elégséges. Ennek a veszélynek a kiküszöbölésére csak a biztonság fejlesztése az egyetlen lehetőség, ugyanis a cégek közötti közös munkához napjainkban nélkülözhetetlen az, hogy a szereplők megosszák egymás között az adataikat és az információkat.IT biztonság

Mit tehetnek a kisvállalkozások az adataik védelme érdekében?

Vegyenek jogtiszta szoftvereket és körültekintően válasszanak ezekhez beszerzési forrást.

Csak a jogtisztán beszerzett szoftverek esetén beszélhetünk a gyártó folyamatos támogatásáról és a frissítésekről, amelyek hosszú távon is garantálják az informatikai rendszer magas fokú biztonságát és zökkenőmentes működését. Ezektől esnek el a cégek, akik feltört, kétes helyről származó, csak első ránézésre olcsó megoldást választanak.

Az informatikai bűnözők felkészültsége egy olyan kockázat, amely ellen a szoftvergyártók a folyamatos frissítések segítségével igyekeznek biztosítani a védelmet. Ez egy jogtiszta szoftver esetében automatikus frissítések állnak rendelkezésre, ami azt jelenti, hogy nem kell folyamatosan a védelmi funkciókat ellenőrizgetni, mert ezt elvégzi helyettünk a rendszer. Az üzembiztonság szempontjából fontos, hogy a szoftverfrissítéseket a gyártó cég szigorú tesztelésnek veti alá, még mielőtt piacra dobná, és ezzel a megfelelő védelem mellett biztosítani tudja a stabilitást és a kompatibilitást is más rendszerekkel.

Mivel a szoftverek piacán is előfordulnak hamis termékek, érdemes körültekintően eljárni a vásárláskor. Kerülni kell a túl kedvező áron kínált programokat, illetve azokat a termékeket, amelyek csomagolása láthatóan nem ép. Ezenkívül nem lehetünk biztosak a termék eredetiségében, ha fájlmegosztó alkalmazásokból származik, illetve közösségi oldalakon vagy nem hivatalos webhelyeken keresztül terjesztik és így jut el hozzánk.

Szintén gyanút foghatunk, ha a szoftver termékkulcsai vagy a telepítési kódok nem működnek, vagy az alkalmazás nem aktiválható. Jogtiszta termék esetén elképzelhetetlen az is, hogy a termékkulcsokat a szoftvertől függetlenül értékesítsék. Szoftvervásárláskor érdemes elkerülni az árverési és egyéb adok-veszek oldalakat is, ahol az eladók könnyedén rászedhetik a gyanútlan vevőket. Előzetesen nem ellenőrizhető, így megeshet, hogy az eredetiséget igazoló tanúsítvány használt, régi számítógépekről származik, lopott vagy hamisított, vagy mindkettő egyszerre. Informatikai biztonság

Amennyiben nem igazodsz el a lehetőségek és a szabályok között, érdemes szakembert felkeresned a céges szoftvereid beszerzésével kapcsolatban is, aki segít eligazodni és biztos kezekben tudhatod az adataidat. Ajánljuk magunkat!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.