Milyen a sikeres kommunikáció és mit tehetünk érte? Az alábbi bejegyzésben áttekintjük melyek a legfontosabb szempontok a sikeres kommunikáció érdekében.

Az ENSZ világméretű felmérést indított, amelyben a következő kérdés szerepelt: „Kérem, hogy mondjon őszinte véleményt arról, hogy Ön szerint hogyan lehetne megoldani az élelmiszerhiányt a világ többi részén.”

A felmérés teljes kudarccal végződött, mert Afrikában nem tudták, hogy mit jelent az ’élelmiszer’, Kelet-Európában nem tudták, hogy mit jelent az ’őszintén’, Nyugat-Európában nem tudták, hogy mit jelent a ’hiány’, Kínában nem tudták, hogy mit jelent a ’vélemény’, a Közel-Keleten nem tudták, hogy mit jelent a ’megoldás’, Dél-Amerikában nem tudták, hogy mit jelent a ’kérem’, Észak-Amerikában pedig nem tudták, hogy mit jelent a ’világ többi része’…

Biztosan hallottátok már ezt az elsőre viccesnek ható, de ha már jobban elgondolkodunk rajta, akkor meglehetősen komoly történetet, amiben a kommunikáció is csődöt mond, mert a párbeszéd különböző szereplői számára nem egyértelműen meghatározható és értelmezhető a feltett kérdés valamely része, így nyilvánvaló, hogy a válaszadás is problémákba ütközik.

Valahogy így van ez az IT területén is, ha nem győződünk meg már a kommunikáció kezdeti fázisában, hogy a meghatározások és a fogalmak az összes résztvevő számára ugyanazt jelentik, illetve, hogy mindenki tisztában van-e egyáltalán a jelentéstartalmakkal, akkor meglehetősen nehéz dolgunk lesz egy projektet összefogni és a közös munkában látható eredményeket elérni.

Mit tehetünk a sikeres kommunikációért?

  1. Törekedjünk az egyszerűségre és a pontos meghatározásokra!

Ha a megoldandó problémát vagy bármilyen feladatot szeretnénk megértetni a másik féllel, tegyük azt a lehető legegyszerűbben, a lényeges pontokra fókuszálva. Ne terheljük felesleges információkkal, körítő szöveggel őt, mert ezzel elveszhet a mondanivaló lényegi része és már a folyamat elején elakadhatunk.

Kevesebb, de lényegre törő szöveggel, logikusan felépítve, meggyőző érvekkel alátámasztva mondandónk sokkal biztosabban győzi meg az értelméről az egyértelmű adatokat és átlátható szervezettséget váró másik felet.

  1. Hívjuk segítségül a jobb agyféltekét!

Az élénk színek és az belőlük rajzolt grafikonok vagy infógrafikák használata arra ösztönzi az agyat, hogy aktivizálja a jobb agyfélteke működését. Ez abban is segítheti egy projekt megvalósítását, hogy előhozza az emberekből a „kreatív énjüket”, így pedig olyan megoldások születhetnek és ötletek merülhetnek fel, amelyek a „hagyományos” módon nem jöttek volna elő.

  1. Kommunikáljunk nyíltan és őszintén!

Legyünk tudatában a saját érzéseinknek, gondolatainknak és terveinknek, valamint ezekről tanuljunk meg őszintén és nyíltan beszélni mások előtt. Legyenek saját módszereink arra, hogy a még csak gondolatban létező dolgokat megjelenítsük és hitelesen kommunikáljuk a környezetünk felé szóban és írásban egyaránt.

  1. Hallgassuk vagy olvassuk figyelmesen a másik felet!

Hiába működik jól az adás, ha a vételi oldalon továbbra is nehézségeink adódnak. Hallgassunk és olvassunk tehát figyelmesen a másik fél megértése érdekében. Ahhoz, hogy a munkatársaink érezzék, hogy értékeljük őket és a tapasztalataikat, elengedhetetlen, hogy jobban értsük, amit felénk kommunikálnak. Ehhez pedig a figyelmünk tudatos és precíz irányítására, valódi odafigyelésre lesz szükségünk.

  1. Legyünk kompromisszumkészek!

Ez egy fontos lépés lehet a megoldás irányába, hiszen ebben az esetben nem zárkózunk el az elől, hogy mások véleményét is meghallgassuk vagy bevonjunk a megoldáskeresésbe olyan lehetőségeket is, amelyeket korábban már elvetettünk.

A kompromisszum nem egy szükséges rossz, hanem egy (vagy több) racionális döntés eredménye, egy olyan megállapodás, amely könnyebben és kedvezőbb feltételekkel vezethet el végül a megoldáshoz.

  1. Hozzáállásunkkal motiváljuk a többi résztvevőt!

Ha a nyílt és hatékony kommunikációnkkal elősegítjük sikeres projektek megvalósulását, akkor az példaértékű és modellként szolgálhat mások számára, motiválva ezzel őket is a pozitív változásra a kommunikációjukban és a többi emberhez való hozzáállásban. Természetesen a módszerek aztán átültethetők a magánéletbe is, segítve ezzel a párkapcsolati vagy családon belüli kommunikáció működését, amelyek harmonikus állapota pedig visszahat a munkára is. IT tanácsadás

Mi hiszünk a nyílt és hatékony kommunikációban és igyekszünk ezen elvek alapján dolgozni. Keress minket bizalommal és tapasztald meg Te is az ebben rejlő erőt! Együtt biztosan eredményesen megoldjuk az előtted tornyosuló informatikai feladatokat.!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.