Az informatika fejlődése, avagy légy Te magad a változás, amit a világban látni szeretnél

Azt mondják, hogy az állatvilágban a túlélés záloga a változásokhoz való lehető leggyorsabb alkalmazkodás képessége. Tulajdonképpen ez az evolúciós fejlődés lényege.

A mai kor hasonló kihívások elé állítja a cégeket és azok vezetőit, mint a természet a benne élő teremtményeket. Amikor a digitális világ hihetetlen léptékű fejlődése, a robotizáció és az automatizálódás iránya és mértéke határozza meg, hogy a vállalatok és szervezetek szintjén melyek lesznek a túlélők és melyek azok, amik menthetetlenül eltűnnek a süllyesztőben, akkor fontos, hogy megfelelő válaszokat legyünk képesek adni azokra a kérdésekre, amiket a környezet, a technológiák és a technika változásai tesznek fel nekünk. Ennél még jobb az lehet, ha elébe megyünk ezeknek a kérdéseknek és már akkor igyekszünk megválaszolni őket, amikor még csak gondolati szinten merültek fel.

A fejlődés mértéke abban érhető igazán tetten, hogy a jelenben még nem létező, de a jövőben valószínűleg bekövetkező történéseknek és változásoknak mára külön tudományága lett, amelyben jövőkutatók modellezik a lehetséges jövőkép változatokat. Ezzel a mai kor emberének (és cégvezetőinek) szeretnének segíteni, hogy időben fel tudjon (tudjanak) készülni a változásokra.

A kutatások szerint a vállalatok legtöbbször nem azért mennek tönkre, mert nem hajtottak végre egy vagy több sikeres kísérletet a megváltozott környezethez való alkalmazkodáshoz szükséges váltásra, hanem mert a múltban élnek, és túl sokáig ragaszkodnak ahhoz, ami addig jól működött. Nem veszik tudomásul, hogy semmi sem tarthat örökké.

Ez azt is jelenti, hogy elébe kell mennünk az eseményeknek anélkül, hogy birtokában lennénk egy időgépnek. Az informatikai rendszerek és eszközök működtetése és fejlődési irányának követése a legtöbbször meghaladják a cégvezetés feladataival amúgy is kellőképpen leterhelt ügyvezetők munkával tölthető idejét, illetve sok esetben nem is rendelkeznek megfelelő kompetenciával ezen a területen. Ilyenkor érdemes az informatikában jártas szakemberekhez fordulni, akik mintegy külső szemlélőként, de magas szintű hozzáértéssel fognak rámutatni a rendszerünk gyenge pontjaira és tesznek javaslatokat a változtatásokra. IT tanácsadás

Nagy a tétje annak, ha egy cég képes időben felismerni a saját korlátait és némi külső segítséggel azt is képes maga elé vázolni, hogy merre látható kiút a leendő helyzetéből.

A közelmúlt egyik legtanulságosabb példája (ami ugyan nem informatikai terület, de remekül megmutatja, hogy mi történik azokkal a cégekkel, akik nem tudnak vagy nem akarnak időben ébredni) a Blockbuster nevű videotéka hálózat felemelkedése és bukása. A cég az 1990-es években még 8,4 milliárd dolláros éves bevételt könyvelhetett el az amerikai piacon és mintegy 50 000 embert foglalkoztatott, azonban a Netflix megjelenésével gyakorlatilag azonnal elindult lefelé a lejtőn. Napjainkban a stream szolgálató már teljesen átvette a videotékák helyét, 69 milliárd dolláros éves bevételt könyvelhet el és mindezt tizedannyi, 4700 munkatárssal éri el.

Nem a legerősebb faj lesz a túlélő, nem is a legintelligensebb, hanem az, amelyik a leggyorsabban képes változni. – mondta Darwin és ez igaz a vállalati szférára is.

Ha szeretne Ön is túlélő lenni keressen bennünket bizalommal és nézzük át cége informatikai rendszerét!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.