A fenntarthatóság témája életünk egyre több területén kerül előtérbe, és egyre többet beszélünk is róla. Nincs ez másként az informatikával kapcsolatban sem. Az online munkához használt eszközök, az internet és a technológiák okozta környezeti terhelés minden fenntarthatósági törekvés ellenére egyre nagyobb és nagyobb, így biztosak lehetünk abban, hogy az elkövetkező években még sokat fogunk hallani erről a témáról az IT vonatkozásában is.

A statisztikák és a kutatások nem túl jó képet mutatnak

A világon nagyjából 5 milliárd ember használja rendszeresen vagy alkalmanként az Internetet, okostelefonnal pedig már mintegy 5,3 milliárdan rendelkeznek. Ezek hatalmas számok, amelyekkel nem is lenne probléma, hiszen a digitalizáció elterjedése sok előnnyel is jár. Ilyen nagyságrendeknél azonban már jelentős környezeti terheléssel kell számolni.

Van olyan prémium kategóriás laptopgyártó cég, amely a fenntarthatóságot tűzte zászlajára és laptopok újragyártásával foglalkozik. Elrettentő számokat közölnek a hagyományos gyártási folyamatokról. Többek között azt, hogy egyetlen laptop előállítása során 316 kg szén-dioxid jut a levegőbe, és 190 ezer liter vizet használnak fel a gyártáshoz. Ez utóbbi főleg megdöbbentő, mert hatalmas szám: több mint 700 évre elegendő ivóvíz lenne egy ember számára. Ezek az adatok csak a gyártásra, az előállításra vonatkoznak, mégis már önmagukban igazolják, hogy van létjogosultsága annak, hogy a fenntarthatóság témája egyre inkább előtérbe kell hogy kerüljön az IT szférában is.

Néhány gondolat a zöld technológiáról

A kifejezés alatt az informatikai szektor környezetbarát megközelítését értjük. Ez egy elég sokrétű fogalom. Beletartozik a számítástechnikai eszközök minél alacsonyabb energiafelhasználására való törekvés, a gyártási folyamat környezetbarát megközelítése és a hulladékkezelés is.

A zöld technológia megközelítésének lényege, hogy a gyártás során minél kevesebb természeti erőforrásra legyen szükség, a használat alatt minimális mennyiségű áram fogyjon és a gépek minél kevesebb hőt termeljenek. Ezenkívül a gépek élettartamának végén vagy amikor már nincs rájuk szükség, akkor hulladékként is a lehető legkevésbé terheljék a környezetet.

A fenntarthatóság jegyében végrehajtott változások célja, hogy:

  • nagyobb legyen az energiahatékonyság és tudatosabb az energiagazdálkodás,
  • minél kevesebb veszélyes anyagot használjanak a gyártás során,
  • növekedjen a gépek élettartama,
  • a már nem használt eszközöket minél hatékonyabban hasznosítsák újra.

Ezeknek az elveknek a követésével az IT rendszerek ökológiai lábnyoma jelentősen csökkenthetővé válik. IT tanácsadás

Mit jelent a fenntarthatóság a gyakorlatban az informatikai szektor esetében?

Tudatos energiafelhasználás

Egyre nyilvánvalóbb mindenki számára, hogy az informatikai eszközök jelentős mennyiségű energiát fogyasztanak. Az „üresjáratok” elkerülése érdekében célszerű lehet az IoT megoldásokra támaszkodni, amelyek hatékonyan segítik a világítás, adott esetben a hűtés és a fűtés okos szabályozását.

Az adatközpontok újratervezése

Az adatközpontok hatalmas mennyiségű energiát igényelnek a működésükhöz. A nagyvállalatok között ma már szerencsére elég gyakran előfordul, hogy a lehető legalacsonyabb környezetre káros hatással járó adatközpontokat tervezzenek meg és hozzanak létre.

Zöld energia használata

Az informatikai vállalatok és gyártók előtt két út áll, ha az energiafelhasználásról van szó. Az egyik esetben nem megújuló energiára támaszkodnak, a másik esetben pedig zöld energiaforrásokra. A napenergia, a szélenergia, a geotermikus energia mind remek szolgálatot tehet, legyen szó egy gyártósor üzemeltetéséről vagy éppen egy adatközpont működtetéséről. Ezt sokan felismerik szerencsére napjainkban és az államok vezetése is igyekszik kedvező támogatási formákat ajánlani a zöld energiát választó cégek számára.

Élettartam növelés

Az informatikai eszközök esetén nemcsak az előállítás, a gyártás aggályos környezeti szempontból, hanem az is, hogy mi történik a már feleslegessé vált eszközökkel. A fenntarthatóságot szem előtt tartó vállalatoknak tehát célszerű arra törekedni, hogy az általuk gyártott eszközök minél tovább használhatók legyenek.

Újrahasznosítás

Az informatikai eszközök tele vannak ritka fémekkel és nem elhanyagolható mértékben káros anyagokkal is. Éppen azért a környezettudatosság jegyében egyre több cég dönt ezen anyagok újrahasznosítása mellett.

Mik a „zöld számítástechnika” előnyei?

A zöld IT egyik fő összetevője az alacsony energiafelhasználás. Ebből következik, hogy így jelentősen hozzájárulhat a fosszilis tüzelőanyagok használatának és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez.

A környezetvédő szemlélet ösztönzi a természeti erőforrások előtérbe helyezését, miközben arra törekszik, hogy a technológiai eszközök minél kevesebb hőt bocsátsanak ki. A nem mérgező anyagok használatát részesíti előnyben és az újrahasznosítást is kiemelt fontosságúként kezeli.

A tudatos energiahasználat nemcsak a környezetnek tesz jót, hanem a költségvetésnek is, így elmondható, hogy hozzájárul a költséghatékonyság növeléséhez.

A célok tehát nemesek és fontosak, tévedés azonban azt gondolni, hogy ez egyszerűen megy és nincsenek benne nehézségek vagy kihívások. Az egyik alapvető probléma, hogy a „zöld út” választása sok változással, változtatással jár, amelyek erőfeszítést és anyagi befektetést is igényelhetnek a vállalatok részéről. Éppen ezért a cégek vezetői előszeretettel dugják a homokba a fejüket, ha a fenntarthatósági témáról van szó.

Sok esetben pedig az emberek tájékozatlanok azzal kapcsolatban, hogy vállalati és munkavállalói szinten miként lehet alkalmazni ezt az új szemléletet, amely közelebb visz a fenntartható élethez.

Azonban megfelelő edukálással és motivációs faktorok beépítésével a vállalati vezetőket jó eséllyel meg lehet győzni arról, hogy a fenntarthatóságnak az IT szektorban is van létjogosultsága. Rendszergazda szolgáltatás

Tartson velünk a fenntartható informatika világába! Keressen fel bennünket elérhetőségeink valamelyikén és gondolkodjunk tovább együtt azon, hogy milyen környezetbarát megoldásokat találhatunk az Ön cége számára a számítástechnika oldaláról közelítve!

Várjuk hívását, levelét, megkeresését!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.