Az adatok és bármilyen számunkra értékes fájl tárolása és szabad előkereshetősége mindig is sarkalatos kérdés volt az informatikában. A rendszerek egyre komplexebbé válása azt is jelenti, hogy egyre professzionálisabb megoldások állnak a rendelkezésünkre, amikor adataink védelméről és tárolásáról van szó.

Legyen szó multinacionális vállalatok munkához kapcsolódó adatbázisairól vagy akár a saját számítógépünkön tárolt családi fotóalbumainkról, az évek alatt összegyűlt digitális tartalmak értékét nehéz lenne megbecsülni. Ezek elvesztése egy vállalat számára pénzben szinte kifejezhetetlen és nagy károkat okozhat az arculat és a presztízs területén is, egy magánember számára pedig – csak a fényképek példájánál maradva – a múltja egy vitathatatlan jelentőségű lenyomatának eltűnéséhez vezethet.

Veszélyben a digitális tartalmaink

A magánszemélyek, a cégek és más szervezetek adatvagyonára nézve a két legnagyobb veszélyt – a felhasználó által elkövetett és rajta kívül álló okokból bekövetkező szoftveres hibákat bőven megelőzve – az adattárolók meghibásodása és a kibertámadások jelentik, amelyek sok esetben sajnos az adatok végleges elvesztését is eredményezhetik.

Az utóbbi – szándékosan kárt okozó – kategóriába sorolhatók például a napjainkban igen népszerű és sokszor emlegetett zsarolóvírusok, amelyek módszere az, hogy titkosítják a felhasználó számítógépén lévő adatokat, és a titkosítás feloldásáért, annak reményében, hogy ezt a zsarolt személy hajlandó kifizetni: pénzt követelnek.

Egy magánszemély számára is komoly terhet, akár az anyagiakat tekintve is érzékelhető problémát okozhat az adatainak sérülése vagy akár teljes megsemmisülése. Egy cég, egy vállalat vagy egy szervezet számára még nagyobb gondot és súlyos összegeket felemésztő veszélyt jelenthet egy adatvesztést okozó támadás vagy más jellegű probléma miatt bekövetkező adatvesztés.

Egyes zsarolóvírusok a cég számítógépeit, szervereit és levelezőrendszerét is blokkolhatják, megállítva akár a teljes szervezet életét, de ugyanezt okozhatja a működéshez szükséges adatok – jó esetben ideiglenes – hiánya vagy elérhetetlensége is.

Megoldás az adataink védelmére

Mára egyértelművé vált, hogy nemcsak az eredeti adatok, programok és más tárolt fájlok rendelkezésre állását érdemes minél szélesebb időtartamú elérésben maximalizálni, hanem egy ún. replikált példányét is, hogy bármilyen felmerülő baj esetén ebből a másolatból minél előbb visszaállíthatóak legyenek a működéshez szükséges adatok és a későbbiekben elkerülhetőek legyenek a leállásból fakadó anyagi- és presztízs veszteségek. Az úgynevezett 3-2-1 adatvédelmi szabály alkalmazásával tökéletesen felkészíthetjük a cégünket vagy az otthon használatos számítógépünket egy esetlegesen bekövetkező kibertámadás utáni gyors talpra állásra.

A legfontosabb szabály így szól:

a számunkra fontos és értékes fájljainkat, adatainkat 3 példányban, 2 különböző tárolón tartsuk, amelyek közül az egyiket mindenképpen 1 külső helyszínen helyezzük el.

Általánosságban is igaz, hogy bármilyen óvatosak is a cégek, az adatszivárgásokról szóló hírek szinte mindennaposak. Csak nagyon körültekintő hozzáállással és a rendszer gyenge pontjainak minél hamarabb való kizárásával tudjuk megakadályozni az adatok kijutását a rendszerből. Céges levelezés

A biztonságot és a számítógépen tárolt adataink, fájljaink védelmét néhány jól behatárolható és körülírható lehetőség is segíthet megoldani. Ezekről már írtunk egy korábbi bejegyzésben, amely a témával kapcsolatosan elkövethető hibák felsorolásával szeretné segíteni olvasóinkat abban, hogy ne kövessenek el hasonló hibákat, kitéve a saját számítógépüket és a rajta található fájlokat bármilyen veszélynek. IT biztonság, biztonsági mentés

Szeretnéd biztonságban tudni adataid, vagy felülvizsgálnád IT rendszered? Keress minket bizalommal, segítünk!

Szívesen leszünk támogató és segítő részesei a változásoknak az Ön cégében vagy magáncélra használt rendszerei esetében. Keresse cégünket bizalommal és találjuk meg együtt az Ön számára is a legjobb, a leghatékonyabb és a legbiztonságosabb megoldásokat! Várjuk hívását! Jelentkezzen akár már ma!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.