A Föld lakosságának nagyjából az egyharmada még életében nem használt internetet. Ahhoz képest, hogy az internet mára az életünk szinte megkerülhetetlen részévé vált (a nélkülözhetetlenségét leginkább a jelentős biztonsági incidensek vagy kiterjedt műszaki hibák mutatták és mutatják meg), jelenleg is él mintegy 2,9 milliárd ember világszerte, aki nem fér hozzá a globális hálózathoz.

A pandémia pedig fokozta az internethasználatot

A 2019-hez képest már a fent említett adatok is látványos javulást jelentenek, mert két évvel ezelőtt a Föld népességének 54 százaléka, azaz kb. 4,1 milliárd ember volt becsatornázva a világhálóba. Az látszik, hogy a pandémia nagy lökést adott az internet használatnak. 2020-ban már 5 százalékponttal javult a mutató, azaz kb. félmilliárd fővel többen neteztek, mint egy évvel korábban. 2021-ben ehhez képest kicsit visszafogottabb volt a bővülés: 4 százalékpont (kb. 300 millió újabb netező).

Egy globális felmérés szerint, ha csökkentek is, de még mindig jelentősek a kapcsolatteremtés képességében a különböző régiók közötti egyenlőtlenségek. Annak a 2,9 milliárd embernek a többsége, amely nem jut nethez, az úgynevezett fejlődő országokban él. Ráadásul a 4,9 milliárd netező közül nagyon nagy arányban vannak azok, akik csak ritkán, másokkal közösen használt eszközökkel és/vagy nagyon alacsony sebességgel tudnak kapcsolódni a világhálóhoz. Bár az elmúlt két év főleg a fejlődő országok felzárkózásáról szólt, a 2,9 milliárd nettől elzárt ember közül közel 400 millióan halmozottan hátrányos helyzetűek ebből a szempontból is, ugyanis olyan helyen élnek, ahol még mobilhálózat sincs.

Az ázsiai és csendes-óceáni térségben, valamint Afrikában 24, illetve 23 százalékkal nőtt az internetezők aránya, míg a legkevésbé fejlett országokban mintegy 20 százalékos volt a bővülés. Így ezekben a fejlődő országokban már minden negyedik lakos (27 százalék) hozzájut valamilyen internethez, és többé kevésbé használni is tudja azt. Ez a fejlődés azonban csupán arra volt elég, hogy a lefedettségi különbség a világ legfejlettebb és legkevésbé fejlett országai között 66-ról 63 százalékpontra csökkenjen. Összehasonlításként elmondjuk, hogy a legfejlettebb országokban az emberek 90 százaléka jut internethez bármikor, amikor csak szeretne. IT tanácsadás

Életkor és lakhely, mint elérési szempontok

Jóval nagyobb különbségeket mutat az internet használók településtípus szerinti megoszlása. Világszerte a városi lakosok majdnem kétszer nagyobb valószínűséggel jutnak hozzá az internethez (nekik mintegy háromnegyedük netezik), mint a vidéken élők (ahol csak 39 százalék netezik).

Ebben az esetben is értelemszerűen a fejlett gazdaságokban a legkisebb a különbség a két csoport között (89, illetve 85 százalék), a legkevésbé fejlett országokban viszont közel négyszeres a különbség (47 és 13 százalék). Az internetezők nemek szerint megoszlásából látszik, hogy amíg a fejlett országokban nincs a nemek között különbség az internet elérhetősége terén, a legkevésbé fejlett országokban a férfiaknak nagyjából a 31 százaléka, míg a nőknek csak a 19 százaléka jut internethez. A különbség a fejlődő országokban is jelentős: 38-27 százalék a férfiak javára.

Ami a korosztályokat illeti: a 15-24 éves korosztály 71 százaléka használja az internetet világszerte, az összes többi korcsoportnak viszont már csak az 57 százaléka. A generációs szakadék minden régióban érzékelhető probléma. A legkevésbé fejlett országokban a fiatalok 34 százaléka rendelkezik internetkapcsolattal, amíg a lakosság többi részének csak 22 százaléka. Ami pedig nem elhanyagolható tény, hogy ezekben az országokban a lakosság nagyjából fele 20 évnél fiatalabb.

A mobilnet fejlődése

A kommunikációban egyértelmű a mobiltelefonok előretörése. Jelenleg globálisan 100 lakosra 110 mobil előfizetés jut, és ahogy a telefon, úgy az internetszolgáltatásban is egyre többen választják a vezetékes megoldások helyett vagy mellett a mobiltelefont. Ráadásul napjainkra már csak 11 vezetékes telefonszolgáltatás jut 100 lakosra. Érdekes kivételt jelentenek a közel-keleti térség államai, amelyekben 2015-től valamiért ismét nő a vezetékes telefon előfizetések száma.

A vezetékes szélessávot használók száma a hangszolgáltatással szemben továbbra is nő, ma már globális 100 lakosra 17 előfizetés jut. A legkevésbé fejlett országokban kétszámjegyű ugyan a növekedés, de így is csak 1,4 vezetékes szélessáv-előfizetés jut 100 lakosra.

Ezen sokat segíthetne a mobilnet fejlődése. A világ teljes lakosságának 95 százaléka elméletileg hozzáférhetne legalább a 3G-hez, sőt, többségük már a 4G-hez is. Az eszközök és szolgáltatások megfizethetősége azonban komoly akadályt jelent. A nemzetközi közmegegyezés szerint a mobilnet akkor számít megfizethetőnek, ha a belépő szintű csomag költsége nem haladja meg az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem 2 százalékát. A legszegényebb országában viszont akár a 20 százalékot is meghaladhatják ezek a mobilnethez kapcsolódó költségek. Céges levelezés

Megjelenés az interneten

Láthatjuk, hogy az internet egyre szélesebb körben elérhető, és abban is biztosak lehetünk, hogy ha ügyfeleket, partnereket vagy vásárlókat szeretnénk elérni, akkor mindenképp jelen kell lennünk ezen a globális hálózaton.

A rendszergazda akkor tud jól dolgozni, ha nem csak bevonják a folyamatos egyeztetésekbe, hanem önálló döntési jogkört is kap, hiszen ő fogja üzemeltetni a teljes infrastruktúrát az adott cégnél.

Bár számos területen már kezd teret nyerni a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia, a rendszergazda hatás- és munkaköre továbbra is magasan kvalifikált, tapasztalt szakember jelenlétét igényli, hiszen az alkalmazott hardverek és szoftverek az elvégzendő munkát valóban hatékonyan segítik, ám a fontos döntéseket nem lehet kizárólag gépekre bízni.

Ahhoz, hogy vállalkozása ideje ne az informatikai eszközök üzemeltetésével menjen el, segítséget nyújtunk szakképzett, folyamatos elérhetőséget biztosító üzemeltetői gárdával. Bármilyen informatikai eszközt is használjon munkája során, kollégáink örömmel állnak rendelkezésére, hogy megtalálják az Ön számára a legmegfelelőbb eszközöket és megoldásokat. Az IWS-nél tudjuk, hogy a felhasználók valójában akkor elégedettek, ha az összes informatikai háttérszolgáltatás problémamentesen működik és nekik minél kevesebbet kell látniuk belőle. Cégünk vállalja Linux, Windows szerverek és hálózati eszközök szakszerű üzemeltetését.

Kérjen időpontot az Instant Web Solution ügyfélszolgálatától személyes megbeszélésre, ha szeretné modernizálni és stabilizálni vállalkozása informatikai hátterét!
Havidíjas rendszergazda szolgáltatásunk keretében nem csak a felmerülő informatikai problémákat oldjuk meg, hanem szakértelmünk segítségével meggátoljuk azok kialakulását is. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyorsaságra és a megbízhatóságra, továbbá arra, hogy mindig az adott cég igényeinek leginkább megfelelő informatikai rendszerben gondolkodjunk

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.