Korunk legnagyobb kihívása a klímaváltozás mérséklése és a várható következményekre való minél jobb és alaposabb felkészülés. Mindennapi tevékenységünkkel rohamos ütemben alakítjuk át éghajlati viszonyainkat és az időjárást úgy, hogy közben nem is igazán tudjuk, hogy pontosan milyen folyamatok játszódnak le, illetve hogy melyik lépésünknek milyen következményei lesznek vagy lehetnek. A gyors ütemben és ugyanakkor kiszámíthatatlanul zajló éghajlatváltozás egyik fő okai az emberi tevékenység hatására a légkörbe jutó üvegházhatású gázok (CO2, metán, stb.) Látható és érzékelhető változást, a már évtizedek (sőt, egyes kutatások szerint évszázadok) óta zajló folyamatok lassítását, jobb esetben megfékezését csak globális méretű összefogás és környezettudatos cselekvési program biztosíthat.

A másik nagy kihívás az emberi tevékenységekkel összefüggő hulladékok problémája, amely szintén nem könnyű feladat és megnyugtató megoldás egyelőre sajnos nem született ebben a tárgykörben sem.

Azt viszont szerencsére elmondhatjuk, hogy napjainkban szinte nincs olyan területe az életünknek, ahol ne bukkanna fel valamilyen formában a környezetvédelem és a környezettudatos életmód témája és annak lehetőségei. Az elmúlt hónapban lezajlott a műanyagmentes június, ahol elsősorban a mindennapi, a háztartásban keletkező hulladékok tudatos csökkentése és az egyszer használatos műanyagok minél nagyobb arányú vagy akár teljes elhagyása volt a kitűzött cél.

Ebben a kampányban azonban szinte egyáltalán nem esett szó a számítástechnikával kapcsolatos környezettudatosságról és azokról a lehetőségekről, hogy milyen módokon tehetünk a környezetünkért ezen a területen. Ezzel a bejegyzéssel ezt a hiányosságot szeretnénk pótolni. IT tanácsadás

Számítástechnikai hulladékok

Ha környezettudatos életmódról beszélünk, akkor muszáj beszélnünk a hosszabb idejű használatra tervezett, de ugyanakkor az élettartamuk lejártával és a leselejtezésükkel egy időben súlyosan környezetszennyező eszközökről, gépekről és azok alkatrészeiről is.

Hogyan szabadulhatunk meg egy régi, számunkra már értéktelen számítógéptől és mire figyeljünk, amikor elajándékozzuk, hogyan tegyük azt helyesen? Milyen teendőnk van a régi számítástechnikai berendezésekkel, hogy a környezetünk és az adataink védelmét is egyaránt meg tudjuk oldani?

Napjaink környezettudatos, de igencsak technikafüggő világában a vállalkozásoknak alaposan át kell gondolniuk az új, élvonalbeli technikára tervezett beruházásaikat és azok várható költségeit, egyéb hatásait. Ezen kívül azzal is tisztában kell lenniük, hogy miként szabadulhatnak meg a régi számítástechnikai berendezéseiktől, úgy, hogy a környezet terhelése a minimálisra legyen csökkenthető. Ha nyugodtak szeretnének lenni afelől, hogy mindent megtettek a környezet védelme érdekében, akkor a használt, de még működőképes számítástechnikai berendezéseket inkább elajándékozzák, hogy ne kerüljenek idő előtt a szemétdombra.

Biztosak lehetünk benne, hogy a régi elektronikus eszközök valakinek még értékesek lehetnek. Az  adományozás lehetővé teszi, hogy akár iskolák, akár nonprofit vagy más szervezetek hozzájuthassanak azokhoz az alapvető eszközökhöz, amelyekre – bár szükségük lenne – saját erejükből nem tudnak megvásárolni.

Szükségtelen megemlíteni, hogy egy számítógép megfelelő módon elvégzett selejtezése vagy elajándékozása biztosan hasznosabb és sokkal inkább környezetbarát megoldás, mint kidobni az elavult eszközt. Fontos viszont megjegyezni, hogy a kényes vagy bizalmas üzleti információk nem kerülhetnek rossz kezekbe!

A szanálásnak is megvannak a maga szabályai. A régi számítógépek elajándékozása vagy selejtezése előtt mindig meg kell győződni arról, hogy nem maradt bizalmas vagy kényes üzleti adat a gépen. Az elajándékozás vagy selejtezés előtt távolítsuk el az összes bizalmas információt és kényes fájlt, valamint visszaállíthatatlanul töröljük a merevlemezt. Sokan nem tudják, hogy a régi fájlok és könyvtárak törléséhez több kell, mint a fájloknak a munkaasztal szemetesébe történő áthúzása, majd a szemetes kiürítése. A legtöbb így törölt fájl vagy akár a teljes könyvtár is visszaállítható. Ezzel a selejtezést végző vállalkozások nagy veszélynek teszik ki magukat, hiszen a régi pénzügyi és könyvelési fájlok, az alkalmazottak személyi adatai, a számlák, az üzleti e-mailek vagy más bizalmas adatok is rossz, de legalábbis illetéktelen kezekbe kerülhetnek a számítógép selejtezése vagy elajándékozása után. Ennek megelőzésére mindenképp érdemes meggyőződni arról, hogy minden ilyen jellegű fájl eltávolításra került. Kérjünk rendszergazdai segítséget a műveletek elvégzéséhez! rendszergazda szolgáltatás

Az újrahasznosítás és feldolgozás lehetőségei

Statisztikai adatok szerint mintegy 220 millió tonnányi (!) régi számítógép és más műszaki eszköz kerül a szemétbe évente. Ezek a rendszerek ráadásul gyakran olyan alkatrészeket és anyagokat tartalmaznak, amelyek fokozottan károsak a környezetre, és ezért különleges ártalmatlanítást vagy feldolgozást igényelnek. A környezet védelme érdekében az a legjobb, ha keresünk egy (lehetőleg) helyi feldolgozó céget a régi, hibás vagy már nem használt számítógépeink újrahasznosításához. A feldolgozó cégek kiemelik a számítógép használható részeit, a veszélyes anyagokat, összetevőket pedig osztályozva és biztonságosan kezelik.

Szén-dioxid kibocsátás a számítástechnikában

Az internet napjainkban is exponenciálisan növekszik, ráadásul egy eddig soha nem tapasztalt sebességgel. A felhasználók által generált tartalmak az egyszerű szövegekből mára inkább többféle multimédiás formátummá alakultak át. Mindezek a tartalmak kiszolgálókon vannak tárolva, amelyeknek többsége adatközpontokban van elhelyezve. Ezek a hatalmas adatközpontok a szerverek, amelyeken rengeteg adat tárolódik, és műveletek milliói zajlanak le egy-egy nap. Ezeknek a szervereknek hűtött, szabályozott hőjű környezetben kell futniuk, ami nagy mennyiségű energiát igényel, és ez által jelentős szén-dioxid (CO2) kibocsátással rendelkeznek. Sajnos ez nagy terhet ró a környezetre és ugyanúgy foglalkozni kell vele, mint az autók, a repülők, az ipari létesítmények, illetve bármilyen más emberi tevékenységből adódó káros anyag kibocsátással.

Mi lehet a megoldás? A green hosting jelentése és jelentősége

Ahogy a hagyományos izzókat leváltják az energiatakarékos égők, úgy fogják leváltani az elavult, régi adatközpontokat az új, modern, megújuló energiára épülő központok. Ez az új irányzat a ’green hosting’, amely az olyan adatközpontokkal való együttműködést jelenti, amelyek vállalják, hogy teljes energiaigényüket megújuló energiából biztosítják. Persze ezeknél a szervereknél is előfordulhat olyan kivételes helyzet, amikor valami miatt további energia bevonására van szükség. Ezekben az esetekben a „zölden működő” adatközpontok mindegyike kötelezi magát, hogy a felhasznált plusz energia háromszorosát juttatja vissza zöld energiából a hálózatba.

A megújuló energia a természetesen előforduló erőforrások felhasználását jelenti, ilyen például a napfény, a szél, vagy akár a víz, illetve az olyan energia, amit ezen erőforrások segítségével állítanak elő. Ezeknél nem szükséges a fosszilis üzemanyagok égetése, ami rendkívül hatékony és tiszta energiát eredményez.

Keressen fel bennünket elérhetőségeink valamelyikén és gondolkodjunk tovább együtt azon, hogy milyen környezetbarát megoldásokat találhatunk az Ön cége számára a számítástechnika oldaláról közelítve! Várjuk hívását, levelét, megkeresését!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.