Az IP cím kifejezést biztosan sokan hallották már olvasóink közül, azt azonban valószínűleg kevesebben tudják közülük, hogy mit is jelent valójában a rövidítés.

Mi is pontosan az IP cím? Milyen típusai léteznek és hogy történik az IP cím kiosztása? Ebben a bejegyzésünkben ezt a témát járjuk körül alaposan.

 

Mi az az IP cím és miért van rá szükség?

Az IP cím elnevezés az angol Internet Protocol Address kifejezés rövidítése. Minden, az internethez csatlakozó eszköz (pl. asztali számítógép, laptop, tablet stb.) rendelkezik IP címmel. Ezt, ha vizuálisan szeretnénk láttatni, akkor egy négy számból álló számsort kell magunk elé képzelnünk, amelynek elemeit pontok választják el egymástól. A 4 számból álló IP cím másik elnevezése az IPv4, de létezik IPv6 is, amit 6 számjegy alkot.

Az IP cím célja az, hogy kapcsolat jöhessen létre egy internetes webhely (pl. weboldal vagy webáruház) és az adott eszköz között. Egészen pontosan ebben a folyamatban azt a feladatot tölti be, hogy azonosítja azt az eszközt, amivel a felhasználó csatlakozik az internetes hálózathoz. Erre azért van szükség, mert internethasználat közben az történik, hogy az eszköz és a betölteni kívánt weboldal (webáruház vagy más szolgáltató oldal) között egyfajta kapcsolat jön létre. A folyamat a következőképpen zajlik le: a saját eszközünk egy kérelmet küld a kiszolgáló részére, az pedig az IP cím alapján azonosítja az eszközünket, és elküldi a kért információkat.

Az IP cím feladata tehát az eszköz azonosítása. Olyasmi, mint egy kapcsolattartási postacím az offline világban. Az elv ugyanaz, a kivitelezés azonban más. Az IP cím jellemzője, hogy egy személyes adat, amely sokféle információt elárulhat. Például információt szolgáltat a helyadat és az internetes tevékenység részleteiről is. IT biztonság

Honnan tudhatunk meg egy IP címet?

Az IP cím ismerete igen hasznos lehet bizonyos esetekben. Például egy olyan alkalommal, amikor valamilyen probléma lép fel a rendszerben, és szeretnénk visszakeresni, azonosítani, hogy a mi eszközünkről indult-e a kérdéses folyamat vagy esetleg más beavatkozás történt.

A wi-fi hálózathoz kapcsolódva néhány kattintással kideríthetjük a saját IP címünket. Mindössze meg kell keresni a wi-fi tulajdonságait, amelyre rákattintva egy felugró ablakban megtaláljuk az IP címünket. Ha Ethernethez csatlakozik az eszköz, akkor az Ethernet menüponton keresztül az Ethernet kapcsolat lehetőségeihez és a tulajdonságokhoz kell eljutnunk, itt találjuk meg az IP címünket.

Létezik ennél egy még egyszerűbb mód is, ha nem igazodunk el az eszközünk menürendszerében. Vannak ugyanis olyan speciális weboldalak, amelyeket felkeresve (a weboldal címét a böngészőnkbe beírva) azonnal megtudhatjuk az IP címünket. Ilyen oldal például az ipcim.info vagy a whatismyipaddress.com.

AZ IP címek típusai és a kiosztásuk

Az IP címeket többféle szempont alapján is lehet csoportosítani, ezek alapja, hogy határozott számú IP cím van, a kiosztásával ezért gazdálkodni kell.

Az egyik lehetőségről már esett szó, ez az IPv4 – IPv6 kategóriarendszer, amelynek hátterét az adja, hogy mennyi számjegyet tartalmaz maga az IP cím. Kezdetben, az internet megjelenésekor, amikor az azonosításra szolgáló számsor elméletét kitalálták, még úgy gondolták, hogy ez a 4 számjegy és ezek több mint 4 milliárd variánsa elegendő lesz az eszközök jelölésére az idők végezetéig, vagy legalábbis nagyon hosszú ideig. Aztán jött a nagy internet bumm, és kiderült, hogy ez a feltevés egyáltalán nem helytálló. Ezért aztán bevezették az IPv6-os címeket, egy új generációs internet protokollt, ami 6 számjegyből áll, így ezzel további számvariánsok létrehozása vált lehetővé.

A másik csoportosítás a dinamikus IP cím és a fix IP cím. Az IPv6, az új generációs internet protokoll azzal a céllal jött létre, hogy kibővüljön az egyedi azonosítók köre, egyelőre mégsem annyira terjedt el. Továbbra is igaz viszont az, hogy ha minden eszköznek fix IP címe lenne, akkor rövid idő alatt elfogynának a lehetőségek és korlátozódna az internethez csatlakoztatható eszközök száma. A dinamikus IP cím lényege, hogy egy eszköz csak akkor kap IP címet, ha a hálózathoz kapcsolódik. Ameddig nem kapcsolódik, addig nem foglalja le az IP címet, és más eszköz tudja azt használni. Ezzel szemben a fix IP cím lényege, hogy az adott eszköz mindig ugyanazzal a számsorral azonosítható. A dinamikus tehát változik, nem hozzárendelt az eszközhöz, a fix viszont igen.

A dinamikus IP címek akkor rendelődnek az eszközhöz, amikor az hálózathoz csatlakozunk. A kiosztást az Internet Assigned Number Authority végzi el az alapján, hogy az eszköz a világ mely pontján található, vagyis a földrajzi elhelyezkedés alapján.

Az IP cím elrejthető

Mivel az IP cím személyes adat és fontos információkat tartalmaz a tartózkodási helyünkről, illetve az internethasználati szokásainkról, érthető, hogy sokan szeretnék azt elrejteni és megóvni, hogy ne essen az adathalászat, az adatszivárgás, kémprogramok vagy zsarolóvírusok áldozatául. Minél kevesebbet tudnak rólunk a rosszindulatú támadók, annál kevesebb kárt tudnak okozni.

A VPN, vagyis Virtual Private Network, azaz a virtuális magánhálózat játszik ebben fontos szerepet. A VPN segítségével névtelenek maradhatunk, így a személyes adataink nem kerülnek a nyilvánosság elé. Mindez úgy lehetséges, hogy az eszközünk nem közvetlenül a weboldalhoz csatlakozik, amit szeretnénk meglátogatni, hanem a VPN-kiszolgálóhoz, és ez a kiszolgáló fog hozzákapcsolódni a weboldalhoz. Tehát végsősoron a weboldal nem a mi IP címünket fogja tudni rögzíteni, hanem a VPN IP címét. IT biztonság, biztonsági mentés

Kérdésed van a biztonságos hálózatokkal kapcsolatban? Informatikai rendszerre, üzemeltetésre lenne szükséged? Lépj kapcsolatban az Instant Web Solution szakembereivel!

Kérjen időpontot az Instant Web Solution ügyfélszolgálatától személyes megbeszélésre, ha szeretné modernizálni és stabilizálni vállalkozása informatikai hátterét!
Havidíjas rendszergazda szolgáltatásunk keretében nem csak a felmerülő informatikai problémákat oldjuk meg, hanem szakértelmünk segítségével meggátoljuk azok kialakulását is. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyorsaságra és a megbízhatóságra, továbbá arra, hogy mindig az adott cég igényeinek leginkább megfelelő informatikai rendszerben gondolkodjunk.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.