A bankkártya PIN-kódja, a telefont védő feloldóminta, a netbanknál használt azonosító – hogy csak néhányat említsünk azon jelszavak közül, melyeket folyamatosan fejben kell tartanunk. Miért fontos, hogy a jelszavaink mindegyike erős legyen? És miért kell különösen ügyelnie egy cégvezetőnek arra, hogy a munkatársak a vállalati eszközök és hálózatok használata során erős jelszavakat használjanak?

Ne használd mindenhol ugyanazt a jelszót!

Számtalan jelszót és kódot őriz a fejében a 21. századi ember. A bankkártya adataitól kezdve, a telefonos applikációkon át, az elektronikus eszközökön keresztül, egészen a számzáras bőröndökig mindent jelszavak és számkombinációk védenek. Bár egyre inkább terjed a biometrikus azonosítás (ujjlenyomat-leolvasás, arcfelismerés, stb.), az esetek többségében azért még jelszavakat használunk.

Ez egyfelől megnyugtató, hiszen így minden fontos adatunk biztonságban van. Másfelől viszont könnyen érezheti azt az ember, hogy ennyi jelszót és PIN-kódot már-már lehetetlen fejben tartani. Teljesen természetes, ha valaki igyekszik egyszerűsíteni a dolgot, és ezért mindenhol egyszerű jelszavakat vagy ugyanazt a jelszót használja.

Ez azonban a legkevésbé sem biztonságos! Még ha erős jelszóról is van szó, akkor sem ajánlott mindenhol ugyanazt használni: elegendő, ha egyszer megfejti valaki, és máris pillanatok alatt hozzáfér minden adathoz.

Jogos felvetés, hogy hogyan is lehetséges mindenhol más, de mindenhol erős (azaz kellően bonyolult) jelszót használni. Vannak úgynevezett jelszókezelő programok, amelyek segítségével egy helyen tárolhatjuk az összes jelszavunkat. Ez lényegében egy digitális trezor, ahol összegyűjthető az összes jelszó – és így csak a széfet védő (lehetőleg mindennél erősebb) jelszót kell megjegyezni. Persze, ez sem kockázatmentes, elvégre az ember nem csak az adathalász bűnözőkkel, hanem a saját memóriájával szemben is bizalmatlan: ha a digitális széfet védő jelszót nem sikerül felidézni, az roppant kellemetlen tud lenni.

Miért van szükség erős jelszóra?

Sokan úgy vélik, hogy ők nem válhatnak áldozattá, nem kell attól tartaniuk, hogy pont ők lesznek azok, akiknek a fiókjait feltörik. Az még csak-csak érthető, ha valaki nem tartja túl nagy kockázatnak, ha idegenek hozzáférnek esetleg a chat beszélgetéseihez (bár ebben is van rizikó), de mi a helyzet például a netbankkal?

Nem attól lesz valaki célpont, hogy sok pénze van, hanem attól, hogy gyenge jelszót használ! 

Ezért érdemes egyszer és mindenkorra tisztázni, hogy mindenkinek erős jelszavakat kell használni kortól, nemtől, vagyontól függetlenül! Igaz ez magánemberként, és fokozottan igaz ez munkavállalóként is!

Gondoskodj róla, hogy céged alkalmazottjai is erős jelszavakat használjanak!

Ha valaki a munkahelyén használ gyenge jelszavakat, azzal nem (csak) magát sodorja veszélybe, hanem a céget is, amelyiknek az alkalmazottja. Nem kell ahhoz kémfilmbe képzelni magunkat, hogy ipari kémkedéssel vagy hackertámadással találkozzunk. És ha egy jelszó illetéktelen kezekbe kerül, az egészen végzetes következményekkel is járhat egy vállalkozásra nézve: Céges levelezés

 

Az ipari kémkedés nem más, mint amikor egy cég illegális és etikátlan módon (például fiókok feltörésével) igyekszik más cégek belső információt megszerezni annak érdekében, hogy ezt felhasználva piaci előnyhöz jusson.

Éppen ezért minden cégnek szüksége lenne olyan jelszókezelési irányelvre, amely részletesen szabályozza például azt, hogy a vállalati hálózatokat használó munkavállalók hogyan és milyen jelszavakat használjanak. Emellett pedig javasolt más biztonsági lépéseket is (2 faktoros azonosítás, távoli eszköz menedzsment, jelszóváltoztatás meghatározott időközönként) megtenni. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, mennyire fontos a vállalati adatok védelme! IT biztonság, biztonsági mentés

 

Ehhez tőlünk is kérhetsz segítséget: ide kattintva fel is veheted velünk a kapcsolatot! 

Nem kell IT szakembernek lenni, a cégvezetés éppen elegendő feladat! Ön a cégét vezeti. Mi az IT-t üzemeltetjük.