Többéves fejlesztés után megjelent az első olyan mesterséges intelligencia alapú chatbot, a Chat GPT, ami ténylegesen használhatónak tűnik. A Chat GPT az Open AI nevű cég MI rendszere, amely képes párbeszéd jelleggel megválaszolni akár összetett kérdéseket is. Forradalmi technológiáról van szó, de nemcsak azért, amire képes, hanem azért is, amilyen hatást gyakorolt az emberekre.

A Chat GPT az indulását követő ötödik nap már egymillió felhasználója volt.  Összehasonlításképpen írjuk le, hogy a Facebooknak ehhez 10 hónap kellett, a Netflixnek pedig 41 hónap. Ez is mutatja azt a felfokozott érdeklődést, amely a mesterséges intelligencián alapuló technológiákat követi.

 

Hogyan működik a Chat GPT?

A Chat GPT olyasmit tud, amire eddig egyetlen más keresőmotor sem volt képes: információkat befogadni és koherens véleményt alkotni akár árnyalt gondolkodást igénylő témákról is. Egy egyszerű regisztráció után bármilyen utasítást adhatunk vagy kérdést tehetünk fel a szoftvernek. Minél pontosabb paramétereket adunk meg az adott témában, annál részletesebb és alaposabb választ ad a chatbot.

Ezzel a „tehetséggel” megáldva a Chat GPT képes arra, hogy mondjuk megírjon egy közepesen jó egyetemi felvételit, tud többféle kódnyelvben programozni, sőt ki tudja javítani a kódolási hibákat egy már megírt programban, mert egyértelműen felismeri azokat, de ha arra kérik, akkor tud írni dalszöveget, verset és novellát is, vagy akár befektetési tanácsokat ad és megtippeli a heti lottószámokat is.

A GPT a Generative Pre-trained Transformer szó rövidítése. Ez tulajdonképpen egy nyelvi modell, amely mélytanulást használ az emberhez hasonló szövegek előállítására. A GPT modelleket emberek által megírt szövegekből tanították. A szövegek egy része az internetről, másik részük könyvekből, illetve a Wikipédiáról származik.

A Chat GPT története

A szoftver mögött álló San Franciscó-i székhelyű, nonprofit céget, az Open AI-t 2015-ben alapították, többek között a világ leggazdagabb emberének számító Elon Musk közreműködésével. Befektetőik között ott van még a világ legnagyobb és legjelentősebb kockázatitőke-befektetőinek számító Bedrock Capital és a Sequoia Capital, 2019-ben pedig a Microsoft is beszállt a projektbe 1 milliárd dollárral.

Az ő fejlesztésük egyébként a szöveges leírásokból képeket készítő Dall-E is. Elon Musk 2018-ban kilépett az igazgatótanácsból, mivel az Open AI és a Tesla cég mesterséges intelligenciával kapcsolatos kutatásai között összeférhetetlenség állt fenn.

Sam Altman vezeti az Open AI-t 2019 óta, aki emellett a munka mellett aktív angyalbefektető, részesedést szerzett többek között az Airbnb-ben, a Stripe-ban, a Redditben és a Pinterestben. Altman a Stanfordra járt, 2005-ben azonban otthagyta az egyetemet. Az Open AI előtt évekig a neves amerikai startupinkubátor, a Y Combinator vezetője volt, 29 évesen került az akcelerátor élére.

Korábban a Microsoft és a Meta is megpróbálkozott chatbot készítéssel, kevesebb sikerrel. A Microsoft szoftverének bukását az okozta, hogy a felhasználók, akik visszajelzéseikkel folyamatosan fejlesztik az algoritmust, rasszista és nőgyűlölő megnyilvánulásokat tanítottak neki. Ez fontos tanulsága volt ennek a műfajnak, így az Open AI már mesterséges intelligencia alapú moderációs rendszert használ, ami segít a Chat GPT fejlesztőinek kiszúrni a nem ellenőrzött vagy illegális információkat.

A kronológiában fontos adat még, hogy a GPT 3-as verziója 2020-ban jelent meg, majd a GPT 3.5-ös verziója 2022. március 15-én. Az idén megjelent Chat GPT pedig a GPT 3.5-ös verzió finomhangolása révén jött létre. A hírek szerint a GPT 4-es verziója még szintén 2023-ban lesz elérhető, és még sokkal fejlettebb lesz, mint a jelenlegi Chat GPT.

Előnyök és hátrányok, amelyek jellemzik a Chat GPT-t

A Chat GPT kiválóan használható, ha az a cél, hogy drasztikusan lecsökkentsük a háttérkutatás időtartamát, és megspóroljunk vele több órányi adatkeresést. Ezen kívül tanulmányok és dolgozatok írására is képes, de ezzel azért óvatosan bánjunk, mert vele párhuzamosan fejlődnek azok a rendszerek is, amelyek képesek felismerni, hogy egy adott szöveg forrása lehet-e a Chat GPT. IT tanácsadás

Tudni kell emellett, hogy a rendszer nem hibátlan, sőt néha egészen elképesztő hibákat is képes ejteni. Ez abból is fakadhat, hogy nem rendelkezik valós tudással a valóságról, hanem csak szavak sorrendiségét jósolja meg. Ráadásul, mivel az információk jelentős része, amelyekből dolgozni tud az internetről származik, ezért előfordul, hogy vannak hibás adatai, téves információi bizonyos dolgokról, illetve tartalmazhat sértő, esetleg megbélyegző állításokat is.

A Chat GPT legfőbb hátrányai:

 • Nincs élő összeköttetésben az internettel, utolsó adatai 2021-ből származnak, ezért ennél frissebb adatokkal nem rendelkezik, ezt tudomásul kell vennünk a válaszait olvasva,
 • A válaszai tartalmazhatnak tényszerűen hibás adatokat is, ezeket több forrásból érdemes ellenőrizni, mielőtt hivatkozunk rájuk,
 • Képes egyszerű matematikai, vagy alapvető kérdéseket is félreértelmezni, ezért a válaszokat mindig ellenőrizni kell, mert azok nem minden esetben helyesek vagy olyan is előfordulhat, hogy a végeredmény helyes, de a levezetésébe hibák kerülnek,
 • A ChatGPT-t kifejezetten arra programozták, hogy ne adjon bántó, vagy sértő válaszokat, így az ilyen témákat kerüli, vagy nem ad rájuk egyértelmű választ.

Néhány tanács a Chat GPT használatához

Ahhoz, hogy a legtöbbet tudjuk kihozni a Chat GPT-ből, előbb meg kell tanulnunk használni. Összességében ez annyit jelent, hogy ha nem jól kérdezünk, nem lesz megfelelő a válasz sem.

Ezeket fogadd meg, ha jól akarod használni a Chat GPT-t:

 • fogalmazd meg világosan, hogy mire vagy kíváncsi,
 • egy beszélgetésen belül a rendszer emlékezik a korábbi válaszokra is, tehát sokszor elegendő utalnod az előzményekre,
 • kérd meg, hogy az információkat rendezze táblázatba vagy szedje pontokba a jobb értelmezhetőség kedvéért, erre is képes,
 • megadhatsz mennyiségi korlátozást is, ha csak rövid válaszokat szeretnél kapni,
 • kérheted arra is, hogy egy bizonyos stílusban fogalmazza meg válaszát (például szaknyelven, vagy akár egy ismert személy szófordulatait használva),
 • ha túl rövid válaszokat ad, akkor írd azt, hogy „folytasd” és további információkat fog közölni az adott témáról.

Mire használhatjuk a Chat GPT-t a mindennapi életben?

Rengeteg lehetőségünk van a használatára és az előnyeinek a kiaknázására, íme néhány felsorolás szerűen:

 • iskolai dolgozatok, szöveges matematikai feladványok megoldása,
 • bármilyen szövegírási feladat,
 • bármely nyelvű szöveg fordítása,
 • szövegek összefoglalása, a lényeges részek kiemelése,
 • programok megírása és/vagy ellenőrzése,
 • ötletek gyűjtése bármely témához,
 • marketingszövegek készítése,
 • vers, novella, forgatókönyv írás,
 • receptek, diéták összeállítása

A sort még hosszan lehetne folytatni, mert rengeteg lehetőség van: A felhasználón is múlik, hogy mit fedez fel és mit hasznosít magának a Chat GPT képességeiből. Amit azonban semmiképp nem szabad elfelejteni: ez a rendszer nem rendelkezik önálló tudással! Ennek tudatában mindenkinek élményekben gazdag ismerkedést kívánunk ezzel az újdonsággal.

Mi már aktívan használjuk mindennapi munkánk során :)

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.