A koronavírus járvánnyal nagyjából egy időben kapta szárnyára a média az 5G mobilhálózat ügyét, nem mentesen az összeesküvés elméletektől és a fél- vagy áltudományos, valótlan állításoktól, illetve az ezektől hemzsegő cikkek garmadájával érte el azt, hogy az átlagember a fejét kapkodva jelenleg nem igazán tudja, hogy mit gondoljon a témáról vagy mit higgyen el.

Lehetetlen küldetésnek tűnik, de ezzel a bejegyzéssel szeretnénk rendet tenni a fejekben és a tényekre szorítkozva kifejteni, hogy mit is jelent az 5G, milyen tulajdonságai vannak, mire jó, illetve miért van rá szükség.

Az 5G jelentése

Az 5. generációs mobilhálózat, az angol név alapján rövidítve 5G, a telekommunikációban az 1G (analóg rendszer), 2G (GSM rendszer), 3G és 4G után az 5. generációt képviselő technológiai standard, amelynek bevezetését Dél-Korea kezdte meg 2019 áprilisában. Egy évvel később, idén áprilisban 40 országban összesen 70 szolgáltató által váltak elérhetővé az új generációs mobiltelefon szolgáltatások. A várakozások szerint 2025-re a világ lakosságának 65%-a számára elérhető lesz az 5G által biztosított szupergyors internet, gazdasági előrejelzések szerint pedig a technológia az egész internethasználatunkra és a „dolgok internetjére” (Internet of Things) is nagy hatással lesz, ezáltal nagy mértékben megváltoztatja majd a gazdasági és technológiai fejlődés irányát.

Az 5G bevezetése ugyanakkor a világ számos országában jelentős társadalmi ellenállást vált ki, amely elsősorban az új technológia által kibocsátott elektromágneses sugárzástól való félelemmel, valamint az ennek nyomában felbukkanó és széles körben terjedő összeesküvés-elméletekkel magyarázható. A nemzetközi tudományos szakvélemények túlnyomó része ezzel szemben azonban egybehangzóan állítja, hogy az 5G kapcsán semmilyen egészségkárosító hatástól nem kell tartani. Az 5G cellás technológia távadói nagyon érzékeny érzékelők, amelyek egyaránt vesznek és továbbítanak is. IT tanácsadás

Az 5G technológia működése

Az 5G-s mobilkommunikációs hálózatok többnyire magasabb frekvenciatartományban működnek, mint a korábbi hasonló technológiák, bár némi átfedés tapasztalható a használt frekvenciasávokban. Az új generációs rendszerek egy jó részét már a milliméteres hullámsávban való működésre tervezték, mivel egyrészt az ebben a tartományban lévő hullámsávok idáig kihasználatlanok voltak, másrészt nagyobb sávszélességet és jóval nagyobb adatátviteli lehetőséget biztosítanak.

Mivel az 5G hálózat nagyobb kapacitással is működik, mint a 4G, ezzel nagyobb lefedettséget biztosíthat a széles sávú mobilos hálózatoknak, valamint támogatja az eszközök közötti és a kiterjedt gépi kommunikációt is. Mindezek mellett az új generációs mobilhálózatok előnye a 4G-hez képest a csökkentett szerverhez viszonyított késleltetés és a kisebb energiaigény, ami nem csak az akkumulátorhasználatra lehet pozitív hatással, hanem megteremti a lehetőséget az „Internet of Things” fejlődéséhez is. Erre még a későbbiekben visszatérünk.

Az 5G élettani hatásai

Az 5G-technológia konkrét élettani hatásai egyelőre kevéssé ismertek. Az ezzel kapcsolatos becslésekhez leginkább a 3G- és 4G-technológiákkal kapcsolatos vizsgálatok eredményeit használják fel. Bár az új generációs technológia az előzőekhez képest magasabb frekvencián üzemel, alapvetően semmi nem utal arra, hogy bármilyen szempontból máshogy kellene megítélni, mint a 3G vagy a 4G rendszereket.

Mindegyik elektromágneses sugárzást használó rendszer a nem ionizáló sugárzások tartományában működik, így egy esetleges rákkeltő hatás feltételezése megalapozatlan, mert a rákbetegség kialakulásával csak az ionizáló és az ibolyántúli sugárzás kapcsolata bizonyított. A nemzetközi vizsgálatokban nem mutattak ki a nem ionozáló sugárzással járó mobiltelefonok használatából eredő dózishatást, sem összefüggést a telefonok használatának elterjedtsége és az agydaganatok előfordulási gyakorisága között. A különböző forrásokból (bázisállomások, mobiltelefon-készülékek, Wi-Fi-jelek) származó rádiófrekvenciás sugárzások az élő szövetekben, így az emberi szervezetben nem halmozódnak fel.

2018 végéig közel 18 milliárd mobiltelefon készüléket használtak már a világon. A személyi elektromágneses kitettséget kutató vizsgálatok alapján is kijelenthető, hogy a mindennapok során használt vezeték nélküli eszközökből származó átlagos sugárzási kitettség is több nagyságrenddel alatta marad a nemzetközileg megállapított, egészségügyi szempontból biztonságosnak tekinthető határértékeknek, és ez becslések szerint az 5G esetében is így lesz.

Az 5G valódi veszélyei

Ahogy a génmódosított növényekkel nem az a baj, hogy a mérgezők, az 5G-vel sem az a valós baj, hogy rákkeltő lenne. A GMO-monokultúrákkal az a probléma, hogy csökkentik a biodiverzitást, mert kiszorítják a természetes erdőtakarót, mint például a dél-amerikai szójaültetvények, és még a vegyszerhasználatot is növelik. Ehhez hasonlóan az 5G igazi veszélyei is mások, mint a legtöbb ember gondolná. Valójában abban rejlenek, hogy hogyan és mire használjuk az 5G technológiát.

Az 5G három területen hoz előrelépést a 4G-hez képest. Akár tízszer gyorsabb lehet a mobilnetünk, ezáltal mondjuk 4K felbontásban nézhetünk filmeket például a vonaton, egyszerre sokkal több eszköz csatlakozhat a mobilhálózatra, és 50-ről nagyjából 1 milliszekundumra csökken a válaszidő kétoldalú kommunikáció esetén.

Mire jó ez?

A nagy sebesség azért lehet jó, mert vezeték nélkül is lehet majd gyors és korlátlan otthoni internetet „bekötni” a háztartásokba. Ez ott lesz előnyös, ahol csak egy kábeles netszolgáltató van, monopolhelyzetben, vagy üvegszál helyett még lassú rézkábelen érkezik a vezetékes net.

Több eszközt pedig a „dolgok internete” (Internet of Things) miatt kell csatlakoztatni. Az okos villanyóráktól az okos hűtőkön, a pizzaszállító drónokon és az önvezető teherautókon át az okos villanyoszlopig sok millió tárgy fog tudni csatlakozni a mobilnetre. Az azonnali válaszidő pedig olyan alkalmazásokhoz kellhet, mint például egy mentőautóban valós időben elvégzett műtét, ahol mondjuk egy orvos egy távoli kórházból 5G-s kapcsolat segítségével vezeti a mentős kezét.

Ez a fejlődés számos előnnyel jár, ugyanakkor veszélyekkel is. A technológiai óriáscégek, amelyek leginkább a felhasználók adatainak adás-vételéből élnek, egy sor újabb adatforrást kapnak majd a kezükbe az 5G segítségével, még tovább növelve életünk feletti befolyásukat és a profitjukat.

Gondoljunk bele. A lehetőségek szinte korlátlanok. Például, ha egy 5G hálózatba bekötött levegőminőséget vizsgáló szenzor valahol elektromos cigaretta páráját észleli, azonnal célzott e-cigi-reklámot lehet küldeni a szenzorhoz közel lévő telefonok felhasználóinak.

Biztonsági jellegű kockázat

A rendszer, amelyhez az okos tárgyak számolatlanul csatlakoznak, igazi aranybányává válhat az egyéni kiberbűnözőknek vagy akár a rivális államoknak is. Főleg megvan a veszélye ennek, ha magát az infrastruktúrát is ők építették ki. Nem véletlen, hogy az amerikai–kínai kereskedelmi háború egyik fő lépéseként kitiltották a kínai Huawei-t és ZTE-t az amerikai 5G-projektekből. Ugyanígy tett Ausztrália és Új-Zéland is. Európa, benne Magyarország, még nem követte ezt a példát.

Hazánkban a három mobilszolgáltató közül kettő is a kínai gyártmányú hálózati eszközökkel építi ki 5G hálózatát. A Telenor, amely májusban Győrött kezdte meg a tesztelést, a ZTE-vel, a Vodafone, amely Budapesten demózta a technológiát, a Huawei-jel dolgozik. A tesztelést január óta Zalaegerszegen és Kecskeméten folytató Telekom viszont az Ericsson termékeit használja. Az országos hálózat kiépítése az év végén vagy jövőre kezdődhet.

Az 5G ma még elképzelhetetlen technológiai lehetőségek előtt tárja ki az ajtót, amelyen be kell lépnünk, de felelősen és elővigyázatosan. A mainál is technológiafüggőbb, a virtuális valóságba vonuló, sebezhető és óriáscégeknek vagy autoriter nagyhatalmaknak kiszolgáltatott társadalom is lehet az eredmény, amely a jövő vár minket.

Összességében elmondható, hogy ez az új, még bevezetés előtt álló technológia a javunkat szolgálja, ha a lehetőségeit jól használva, azokkal nem visszaélve, a törvényi szabályozást és az etikai elveket maximálisan betartva kapcsolódunk a rendszerhez, töltünk le és fel tartalmakat, használjuk a munkákhoz vagy akár a szabadidőnk eltöltéséhez is.

Amennyiben Te is úgy gondolod, hogy technológiai fejlődés egy szükséges és lehetséges jó dolog, amelynek a lehetőségeit érdemes jól használni, akkor keress meg minket és gondolkodjunk együtt az online kampányaidról, a weboldaladról és minden olyan eszközről, amit a céged fejlődése érdekében alkalmazhatunk a folyamatosan fejlődő technológiák közül!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.