Korábbi bejegyzésünkben már írtunk arról, hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor egy weboldal elindításának első epizódjaként domain nevet választunk és regisztráltatunk magunknak.

Ebben a bejegyzésben arról lesz szó, hogy milyen szabályokat kell és melyeket érdemes betartani ahhoz, hogy a lefoglalt domain név és a hozzá kapcsolódó weboldal vagy webáruház hosszú távon is jól és problémák nélkül szolgáljon.

A név kiválasztása sem egyszerű feladat, hiszen amikor a regisztráció során még szabad domain nevet próbálunk keresni weboldalunk, webáruházunk vagy blogunk számára, több fontos vagy annak látszó követelményt támasztunk a névvel kapcsolatban. Legyen könnyen megjegyezhető, pontosan írja le a tevékenységünket és segítse jobb helyezéshez az oldalunkat a Google találati listáján. Nem könnyű a döntés, ráadásul, ha egyszer letesszük egy név mellett a voksunkat, akkor az nem változtatható meg olyan könnyen, illetve, ha már pénzt, időt és energiát fektettünk bele, akkor nem is érdemes.

A domain igénylés szabályai

Ha ezen a fázison túljutottunk és megvan a konkrét név, akkor elindíthatjuk a domain igénylés folyamatát, amelyet az erre jogosult regisztrátor cégnél tudunk megtenni. A regisztrátor a felhatalmazott szolgáltató szervezetek valamelyike, amely a domaint igénylő vagy használó ügyfél szabad választása és megbízása alapján az ügyféllel szerződéses viszonyban állva a domain delegálással, regisztrálással és domain fenntartással kapcsolatos ügyeket intézi.

Az igénylés érvényességének előfeltétele, hogy a domain igénylő a delegálás-igénylési szerződésben a valóságnak megfelelően, formailag és tartalmilag helyesen, az Igénylőlap szerinti összes kötelező adatot megadja, nyilatkozzon a Domainregisztrációs Szabályzat rendelkezéseinek elfogadásáról és arról, hogy azokat a domain igénylés és delegálás teljes tartama alatt magára nézve kötelezőnek tekinti.

A domain igénylő a delegálni kért domain nevét a jogszabályok és a Szabályzat keretei között szabadon választja meg, ugyanakkor a lehető legnagyobb gondossággal tartozik eljárni abban a tekintetben, hogy az általa választott domain név, annak igénylése, illetve annak használata más személy vagy szervezet jogait (pl. névkizárólagossághoz fűződő jogát, személyiséghez fűződő jogát, kegyeleti jogát, szellemi tulajdonhoz fűződő jogát stb.) ne sértse. A domain igénylőtől elvárható, hogy a domain név megválasztása előtt ellenőrizze a cégjegyzéket, illetve a védjegy adatbázist.

A domain igénylőhöz, illetve domain használóhoz intézett hivatalos értesítéseket, felhívásokat az adminisztratív kapcsolattartónak a nyilvántartásban szereplő e-mail címére vagy postai címére kell küldeni. Saját felelőssége, hogy a nyilvántartásban szereplő címeket úgy aktualizálja, hogy az oda címzett értesítésekről, felhívásokról haladéktalanul értesüljön. Sem a regisztrátor, sem a nyilvántartó nem felel az értesítés elmulasztásából eredő kárért, ha az adminisztratív kapcsolattartó a nyilvántartásban szereplő címen nem érhető el.

Ez utóbbi bekezdés azért is érdekes a számunkra, mert ezzel el is érkeztünk a domain igénylés íratlan szabályaihoz, amelyek ugyan nincsenek hivatalos szabályzatba foglalva, de ha szeretnénk magunknak egy ellenőrizhető regisztrálási folyamatot és egy folyamatosan nyomon követhető állapotot, ami a kiválasztott domaint illeti, akkor ezekhez érdemes tartani magunkat.

A legfontosabb íratlan szabály, amihez érdemes ragaszkodni az, hogy kinek a nevén történik a domain regisztráció és a tárhelyet ki igényli hozzá. Hiába fogja a weboldal vagy webáruház fejlesztését egy erre szakosodott szakember vagy csapat végezni, a domain regisztrációját a weboldal üzemeltetőjének vagy tulajdonosának kell és érdemes elintézni és semmiképp nem szabad ezt a folyamatot kiadnia a kezéből, mert a későbbiek folyamán sok probléma adódhat abból, ha a domain valaki más nevén lett regisztrálva, sőt halmozati hibaként esetleg a hozzá kapcsolt tárhelyet is ez a másik személy vagy cég „birtokolja”.

Elég, ha arra a szerencsétlen helyzetre gondolunk, hogy az évfordulókor esedékes fizetni valókról nem a valóban illetékes személy kap értesítést, hanem egy olyan valaki, aki ugyan elintézte a regisztrálást és akár dolgozott is a weboldalon, de az már nem az ő felelőssége, hogy a díjakat időben befizetik-e. Ennek sajnos olyan következménye lehet, hogy a nem fizetés miatt lekapcsolják az oldalt és akár a jól kitalált és bejáratott domain is elveszik ezáltal.

Ugyanezen alaphelyzet fokozható azzal, hogy egyfajta zsarolás áldozatává válik a weboldal üzemeltetője vagy tulajdonosa, ha a domain (és esetleg a tárhely) nem az ő nevén van. Aki ugyanis annak idején a regisztrációs folyamattal meg lett bízva jóhiszeműen, esetleg ezzel visszaélve és a saját nevében intézve azt, pénzt vagy más juttatást kérhet a domain és a tárhely átadásáért cserébe. Informatikai tanácsadás

Ezt valószínűleg senki nem szeretné magának, így jó, ha ezekre az íratlan szabályokra is odafigyelünk.

Ha bármilyen kérdése van a témával kapcsolatban vagy úgy érzi, hogy elakadt a folyamatokban és nem boldogul egyedül, keressen bennünket bizalommal, megoldjuk az Ön előtt tornyosuló feladatokat!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.