Az adatok védelme kritikus tényező minden vállalkozás számára. És nem is csupán azért, mert az adatok kiszivárgása súlyos biztonsági problémákat okozhat. Az ügyfelek bizalmát is könnyen alááshatja, ha nem megfelelő az informatikai biztonság. A biztonsági kockázatok száma azonban nem kicsi a kisvállalkozások esetében.

 

Biztonsági kockázatok KKV cégeknél

Biztonsági kockázat elkerülése miatt mindig érdemes fontolóra venni a rendszergazda szolgáltatások kiszervezését, hogy profi, hozzáértő csapat lássa el a feladatokat és gondoskodjon az optimális védelemről. Telefon: +36305275073 E-mail: hello@instantws.hu

 

  • Otthonról dolgozó munkatársak

Az otthoni munkavégzés, vagyis a home office, sokak számára előnyökkel járhat. Sok munkavállaló munkamorálja jelentősen nő a rugalmasságnak köszönhetően, amit a távmunka lehetősége kínál.

Ugyanakkor az irodán kívüli munkavégzés az adatbiztonság szempontjából komoly kockázatokat hordoz magában. A számítógépes rendszerek és a hálózati forgalom sérülékenyebbé válnak a támadásokkal szemben, ha nem a vállalati helyszínen vagy nem biztonságos wifi-hálózatról érik el őket ez is egy biztonsági kockázat. A megoldást azonban nem az jelenti, hogy ne tedd lehetővé a munkatársak számára az otthoni munkavégzést. Ezzel alighanem nagy öngólt rúgnál, mert csak elvennél tőlük valami olyasmit, ami hozzájárul ahhoz, hogy szeretnek a cégedben dolgozni. Sokkal inkább IT fejlesztésekre van szükség, amelyek minimalizálják a kockázatot: végponti titkosítás, kétfaktoros azonosítás, virtuális magánhálózatok (VPN-ek) használata és így tovább. Persze nem kell, hogy ezt te intézd – Biztonsági kockázat csökkentését inkább szakértő cégre bízd!

 

  • Egy kisvállalkozás jó célpont a kiberbűnözők számára

A kiberbűnözők számára a kisvállalkozások vonzó célpontot jelentenek. Pontosan azért van ez így, mert rendszerint elavult az IT rendszere ezeknek a cégeknek. Sőt, a váratlan eseményekkel sem tudnak mit kezdeni, így egy támadás az ő számukra súlyos következményekkel járhat, sőt akár a működésüket is veszélyeztetheti. 

Bűnözői csoportok gyakran álcázzák magukat közüzemi szolgáltatónak vagy pénzintézetnek, és hivatalos hangnemben kérik a felhasználókat, illetve a cégeket, hogy adjanak meg személyes adatokat, bizalmas információkat. Ez aztán beláthatatlan következményekkel jár.

Pedig megfelelő biztonsági rendszerrel, spamszűrővel és hasonlókkal hatékonyan lehet(ne) védekezni az ilyen támadások ellen. Csak add megbízható cég kezébe az IT biztonság feladatát!

 

  • A zsarolóvírusok bárkit megcélozhatnak

Mennyit érne meg neked, hogy visszaszerezz valamit, ami eredetileg a tiéd volt, de illetéktelen kezébe került? És mit tennél, ha semmilyen garancia nem lenne arra, hogy vissza is kapod az eltulajdonított adatokat, információkat? 

A kiberbűnözők felismerték, hogy ha leblokkolnak üzleti eszközöket és titkosítják azok tartalmát, akkor váltságdíjat követelhetnek a visszaszolgáltatásukért. Arra viszont nincs biztosíték, hogy ténylegesen betartják az alkut. A kisvállalkozások kiváló célpontok az ilyen típusú bűncselekmények számára, mivel gyakran korlátozott erőforrásokkal, korlátozott védelemmel rendelkeznek. Sokszor csak egy-egy munkavállalót céloznak meg így, aki félve a cég retorziójától, kifizeti inkább az összeget a támadóknak. Ha védeni szeretnéd vállalkozásod adatait és a munkatársaid az ilyen támadásokkal szemben, akkor idejében kell lépned, és még azelőtt felhúzni a védelmi vonalat, hogy komoly probléma merülne fel.

 

  • Biztonsági mentések hiánya

A biztonsági mentések hiánya akár egy vállalkozás létét is veszélyeztetheti! Elég csak abba belegondolni, hogy ha egyik pillanatról a másikra eltűnik minden fontos adat – akkor vajon mihez kezd a céged? Ha rendelkezésre áll egy megfelelő biztonsági mentés, akkor egy ilyen helyzetben zavartalanul folytatható a munka. A mentés ugyanis mindent megőriz, amire szükség van ahhoz, hogy a munka zavartalanul folytatódhasson.

Van ilyen védőháló a vállalkozásodban? Ha úgy érzed, hogy nem vagy megfelelően védve ezekkel a kockázatokkal és veszélyekkel szemben, akkor itt az ideje fontolóra venni informatikai fejlesztéseket!

 

  • Jogosultságokkal való visszaélés

Teljesen természetes, hogy időnként vannak olyan kollégák, akik távoznak a cégtől. Például mert úgy gondolják, hogy ideje új lehetőségeket keresni vagy szakmailag fejlődni. Az is előfordul (szintén természetes módon), hogy a cég bontja fel a munkaviszonyt, például anyagi okokból vagy elégtelen teljesítmény miatt.  Ez utóbbi esetben azonban fennáll annak a veszélye, hogy az elválás nem lesz zökkenőmentes és békés. Néha a távozó alkalmazottakban maradnak sérelmek, és keresik annak a módját, hogy a korábbi munkaadón revansot vegyenek. Ha a távozó kolléga hozzáfér a céges e-mail rendszerhez vagy a CRM rendszerhez, az már olyan eszköz lehet a kezében, amivel könnyen visszaélhet.

Fontos megjegyezni, hogy az online visszaélések általában visszakövethetők, különösen, ha a távozó munkatárs nem rendelkezik kiemelkedő informatikai képességekkel. A megfelelő kiberbiztonság érdekében azonban résen kell lenni, még akkor is, ha nincs ok ilyesmit feltételezni a volt munkatársról. 

 

  • A munkavállalók akaratlan károkozása

A munkavállalók sokszor akaratlanul is IT biztonsági kockázatot idézhetnek elő. Például, ha elveszítik a céges telefonjukat vagy laptopjukat, amelyeken fontos dokumentumokat tároltak. A jelszavak biztonsága is alapvető fontosságú. Sok felhasználó általában gyenge jelszavakat használ, és ritkán változtatja meg azokat, még akkor is, ha van lehetősége időről időre cserélni. Emellett a kétlépcsős hitelesítést is sokan figyelmen kívül hagyják, gyakran lustaságból vagy tudatlanságból. Mindezek magas biztonsági kockázatot jelenthetnek. A rendszeres jelszócsere és a kétlépcsős azonosítás alkalmazása már önmagában is jelentős lépés lenne a nagyobb adatbiztonság felé. A cégeknek érdemes megkövetelni ezeknek az alapvető biztonsági intézkedéseknek a használatát a munkatársaktól.

 

  • Igaz a mondás: jobb félni, mint megijedni

Biztonsági kockázat és az adatvédelem komoly és komplex feladat. Egy erre specializálódott szakember vagy csapat segítségével könnyedén növelheted az adatbiztonság szintjét. Ők felügyelik az adatmentést, kezelik a jogosultságokat, és gondoskodnak az adathordozók biztonságáról. Ezek a lépések jelentősen csökkenthetik az adatvesztés kockázatát. Ráadásul ma már elérhetők olyan automatizált megoldások is, amelyek még hatékonyabbá tehetik ezt a folyamatot: IT biztonság, biztonsági mentés

 

 

Vedd fel velünk a kapcsolatot! Munkaidőben 4 órán belül jelentkezünk, hogy egyeztessünk a továbbiakról! Telefon: +36305275073 E-mail: hello@instantws.hu
Ön a cégét vezeti. Mi az IT-t üzemeltetjük.