A biztonsági mentések a személyes és az üzleti adatokról egyaránt elengedhetetlenek. Ahhoz azonban, hogy az adatmentés megbízható legyen, a felhasználóknak először fel kell tenniük maguknak a kérdést, hogy miről és hogyan szeretnének biztonsági mentést készíteni, és hogy milyen biztonsági mentési módszert érdemes használniuk.

Miről kell biztonsági mentést készíteni?

A legtöbb biztonsági mentést biztosító eszköz lehetőséget ad arra, hogy kiválaszthassuk, miről szeretnénk biztonsági másolatot készíteni. A felhasználó eldöntheti, hogy a teljes számítógépről szeretne-e biztonsági mentést készíteni (beleértve a rendszerkonfigurációkat, a felhasználói fiókokat, a programokat, az alkalmazásokat és a fájlokat) vagy csak egyes adatokról.

Általánosságban, de különösen akkor, ha a legtöbb mappáról és programról készül biztonsági másolat, célszerű a fájlok egyesével való másolása helyett a teljes számítógépes biztonsági mentést választani.

Ennek a két fő előnye:

  1. Valóban minden programról és adatról mentés készül.
  2. Meghibásodás esetén a számítógép pillanatok alatt visszaállítható a legutóbbi állapotába.

A számítógép teljes meghibásodása esetén csak a rendszer teljes biztonsági mentése előzheti meg, hogy ne kelljen mindent teljesen elölről beállítani. Ha azonban a rendszermappa csak másolva van, a rendszer telepítését visszaállítás esetén manuálisan kell elindítani.

Hogyan kell elvégezni a biztonsági mentést?

A biztonsági mentési megoldások esetén választhatunk manuális és automatikus biztonsági mentések között. Ahogy a neve is mutatja, a kézi mentésnél a menteni kívánt adatokat manuálisan választhatjuk ki, másolhatjuk és menthetjük le.

Ez az eljárás nagyon egyszerű és a legtöbbek számára valószínűleg jól ismert. Az a probléma vele, hogy az adatok manuálisan, biztonsági mentésre írt szoftver nélkül történő mentése és másolása nem ad áttekintést a felhasználónak arról, hogy melyik fájlokat vagy fényképeket mentette már le és melyeket nem. Az eredmény: az adatok vagy kétszer kerülnek mentésre, ami feleslegesen sok tárhelyet és időt vesz igénybe, vagy az egyes adatokról egyáltalán nem készül biztonsági mentés.

Az automatikus adatmentés előnyei

Az automatikus biztonsági mentésnek számos előnye van a manuális adatmentéssel szemben. Ha ezt a módozatot alkalmazzuk, akkor a biztonsági mentés automatikusan történik, egy meghatározott ütemezés vagy esemény szerint. Ilyen lehet például a számítógép indítása vagy leállítása. Ennek az a nagy előnye van a felhasználó számára, hogy az automatikus biztonsági mentés beállítása után nyugodt lehet, és nem kell aggódnia a menteni kívánt fájlok manuális mentése miatt.

Biztonsági mentési módszerek

Teljes biztonsági mentés

Ennél a változatnál a teljes számítógépes adatállomány tükrözése történik. Ez magában foglalja az összes kiválasztott adat, valamint a konfigurációk tárolását. Ha a teljes mentést rendszeresen elvégezzük, nemcsak sok időt, hanem sok tárhelyet is igénybe kell vennünk ezáltal, mivel az összes menteni kívánt adatot mindig le kell másolni.

A teljes biztonsági mentéseknek azonban előnye is van, mégpedig az hogy visszaállításuk sokkal kevesebb munkát és erőfeszítést igényel, mint az inkrementális vagy differenciális mentés esetén.

Differenciális biztonsági mentés

A differenciális biztonsági mentésnél csak a teljes biztonsági mentéshez képest hozzáadott vagy más módon megváltozott adatokról készül biztonsági mentés.

A visszaállításhoz mind a teljes, mind a differenciális biztonsági mentés szükséges. Ez azonban egy kicsit bonyolultabbá teszi a helyreállítási folyamatot. Mivel a differenciális biztonsági mentés mindig a teljes biztonsági mentést használja összehasonlításként, ezzel a tárolandó adatok mennyisége minden egyes adatmentéssel folyamatosan növekszik. Ez idővel lelassíthatja a folyamatot.

Inkrementális biztonsági mentések

Az inkrementális biztonsági mentés szintén a teljes biztonsági mentésen alapul. Abban különbözik a differenciálistól, hogy az új adatmentések az előző mentéseket használják összehasonlítási referenciaként. A második biztonsági mentéstől kezdve már nem “minden” kerül biztonsági mentésre a biztonsági mentési adattárban (tárolóban), hanem csak az, ami az utolsó biztonsági mentés óta hozzáadódott vagy megváltozott.

Ennek a technológiának köszönhetően a következő adatmentések lényegesen kevesebb tárhelyet igényelnek. Míg az inkrementális mentés bizonyos előnyökkel jár a biztonsági mentés során, addig a visszaállításnál hátrányokkal jár. Helyreállításnál az inkrementális biztonsági mentés esetén mind az utolsó teljes biztonsági mentési fájlra, mind az összes későbbi inkrementális biztonsági mentésre szükség van a számítógép a legutóbbi állapotának visszaállításához. Ha az inkrementális biztonsági másolatok egyike sérül vagy törlődik, a számítógépet csak abba az állapotba lehet visszaállítani, amikor az utolsó működőképes mentés készült, mivel az inkrementális biztonsági másolatok mindig az előző változatokhoz képest készülnek.

A biztonsági mentések egyéb típusai

Pillanatfelvételek

A pillanatfelvétel és a hagyományos adatmásolás közötti különbség az, hogy a pillanatfelvétel virtuális, az adatmásolat pedig fizikai. A pillanatfelvétel egy kiválasztott fájl metaadatainak pillanatfelvétele. Tehát egyfajta tervrajznak tekinthető, amely leírja, hogy hogyan néz ki az adott fájl egy adott időpontban.

Egy fényképhez hasonlóan a pillanatfelvétel a rendszer egy adott pillanatát ábrázolja. Azonban tudnunk kell, hogy az előző pillanatfelvételnek csak az eltérő metaadatai kerülnek elmentésre. Ha egyszer egy fájlról pillanatfelvétel készült, a fájl attól kezdve változatlan marad. A fájl minden módosítása külön kerül mentésre. Az eredetit a felhasználó egyszerűen “elrejti”. Így olyan, mintha ugyanazzal a fájllal dolgozna tovább, pedig már egy új fájlról van szó.

Az a legnagyobb előnye a másik három klasszikus mentési módszerrel szemben, hogy a pillanatfelvételeknél az adatok egyszerűen “el vannak rejtve”, és a rendszernek egyszerűen csak vissza kell hívnia, ha a felhasználó vissza akarja állítani a korábbi verziót. Ez pedig csak néhány másodpercet vesz igénybe.

Biztonsági mentések – rotációs séma alapján

A három elterjedt biztonsági mentési módszerrel (teljes, differenciális és inkrementális mentés) szemben ebben az esetben az adatmentés időzített módon történik. Ennél a módszernél a teljes mentés naponta, hetente és havonta történik. Az első lépés itt is a teljes biztonsági mentés. Ha ez megtörtént, akkor a következő mentések naponta készülnek. Itt a felhasználók választhatnak az inkrementális és a differenciális mentés között. A hét végén újabb teljes mentés következik. Az előző hétről készült napi biztonsági mentések törlődnek, és az újabb napi biztonsági mentések elindulnak. A hónap végén ismét teljes mentés készül. Ez helyettesíti az előző négy hétben készült biztonsági mentéseket.

Ennek a biztonsági mentési módszernek a legfőbb előnye az, hogy viszonylag kevés tárhelyet igényel, és a felhasználók kevesebb időt töltenek a biztonsági mentések kezelésével. A maximális biztonság érdekében azonban célszerű mindhárom biztonsági mentési komponenshez különböző adathordozókat használni.

A biztonsági mentések tudnivalóinak összefoglalása

A megfelelő biztonsági mentési módszer kiválasztása létfontosságú a megbízható adatmentéshez. Mindig a következő kérdésekre kell választ adnunk a biztonsági mentési stratégiával kapcsolatban:

Miről kell biztonsági mentést készíteni?

Mindig mindenről érdemes biztonsági másolatot készíteni, vagy elegendő csak bizonyos mappákról, fájlokról és programokról? Általában célszerű az automatikus biztonsági mentést választani. A kézi mentéssel szemben ez kezdetben kicsit bonyolultabb lehet, de csak így lehetünk biztosak abban, hogy az adatokról valóban mindig készül biztonsági mentés és hogy hatékonyan használják ki a drága tárhelyet, ahol vészhelyzetben sem vesznek el adatok.

Milyen biztonsági mentési módszert érdemes használni?

Az ezen bejegyzésben felsoroltakat érdemes a saját szempontjaink és rendszerünk tulajdonságait figyelembe véve megvizsgálni.

Mikor készüljön a biztonsági mentés?

Mindig munkaidő után, naponta egy bizonyos időpontban vagy egy esemény után történjen a mentés? Az előbbiekben bemutatott rotációs séma segítségével optimalizálható a biztonsági mentési ciklus.

Milyen adathordozót érdemes használni?

Külső merevlemezeken, NAS-on, felhőben vagy több adathordozón történjen-e a mentés vagy mindezeken egyszerre, párhuzamosan? Ennek a kérdésnek a megválaszolása is a konkrét helyzet elemzésével lehetséges.

Hogyan működik a helyreállítás?

Tesztelni kell, hogy mennyi ideig tart a helyreállítás, és meg kell győződnünk arról, hogy vészhelyzetben is valóban zökkenőmentesen működik-e.

Az előbbiekben körüljárt téma tehát nem megkerülhető, érdemes komolyan venni. Csak nagyon körültekintő hozzáállással és a rendszer gyenge pontjainak kizárásával lehetséges megakadályozni az adatok elvesztését vagy kijutását a rendszerből, amelyben szakértelmünkkel tudunk segíteni ügyfeleinknek.

Tevékenységünkbe beletartozik a dokumentumok védelme, a hozzáférések szabályozása, a biztonsági mentések elkészítése és folyamatos felügyelete, valamint az eszközök biztonságának általános fenntartása.

Miben segíthet az IWS a biztonsági mentések kapcsán?

  • Kialakítjuk a mentési stratégiát és folyamatosan monitorozzuk annak hatékonyságát.
  • Fejlett jogosultságkezeléssel, vírus- és kémprogram védelemmel akadályozzuk meg a külső támadásokat.
  • Amennyiben illetéktelenek kezébe kerülne valamely munkaeszközöd (okostelefon, tablet, notebook), a fejlett biztonsági megoldásoknak köszönhetően – pl.: 2 faktoros autentikáció, távoli eszköz menedzsment – nem kell attól tartanod többet, hogy a céges vagy más magán jellegű adataid kikerülnek onnan.

Munkaidőben 4 órán belül jelentkezünk, hogy egyeztessünk a továbbiakról! Telefon: +36305275073 E-mail: hello@instantws.hu