Az informatikai háttér megfelelősége és stabilitása elengedhetetlen egy cég hatékony működéstetéséhez. Akár informatikai fejlesztésekről, akár informatikai üzemeltetésről van szó, egyáltalán nem mindegy, hogy kire bízzuk rá ezt a feladatot. Nem kevés energiát, pénzt és időt lehet megspórolni egy jó választással, azzal, ha a megfelelő informatikai cég mellett döntünk.

Ebben az esetben persze adódik a kérdés, hogy mi alapján érdemes választanunk céget az informatikai feladatok ellátására?

Ebben a blogbejegyzésben ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, olvassa el Ön is a tanácsainkat!

Mivel foglalkozik egy informatikai cég?

Számos feladatot elláthat egy olyan cég, amelyet ’informatikai’ jelzővel illetünk, tulajdonképpen mindent, ami a számítástechnika területéhez kapcsolódik. Elvégezheti a IT üzemeltetés, rendszergazda szolgáltatás feladatait, lehet rendszerüzemeltető, foglalkozhat a fejlesztések támogatásával és a megfelelő  IT biztonság kialakításával is.

A leggyakrabban egy informatikai cégre rendszergazda és rendszerüzemeltető feladatokat bíznak. Ezek megfelelő ellátása teszi lehetővé a vállalat vagy szervezet zavartalan működést, a biztos informatikai hátteret. Ezenkívül vannak olyan esetek is, amikor a megbízó cég felfelé ívelő pályán van, növekszik és fejlődik, és ezzel összefüggésben valamilyen fejlesztéssel bízza meg az informatikai céget. Ez a fejlesztés lehet mondjuk egy háttérrendszer vagy éppen egy applikáció kidolgozása vagy megújítása.

Mint láthatjuk, a kiadható feladatok köre igen sokrétű lehet, egy konkrét megbízás esetén attól függ, hogy ezek közül mi kerül bele a szerződésbe, az pontosan mit tartalmaz.

Alkalmazottként dolgozó, belsős szakember vagy kiszervezett IT?

Két lehetőség közül választhat egy fejlődő cég vezetése, ha hatékonyan szeretné megoldani a rendszergazda és egyéb IT feladatok elvégzését. Az egyik esetben alkalmazottként dolgozó, belsős szakember kap megbízást a feladatok elvégzésére, a másik variáció pedig az, ha az IT üzemeltetését kiszervezik, ez az úgynevezett outsourcing. A belsős szakember bár folyamatosan jelen van, ami sok esetben előny, és az is igaz, hogy egy ilyen ember biztosan jól ismeri a céget és a kapcsolódó feladatokat, mégis előnyösebb lehet a kiszervezés. Íme a felsorolás, hogy miért gondoljuk így:

  • Költséghatékonyság

Az IT outsourcing esetén egyértelműen igaz, hogy csak azért az erőforrásért kell fizetni, amelyre valóban szükség van. Ha egy aktívabb szakasz következik egy-egy projektben, munkában, akkor a feladattal megbízott informatikai cég több embert delegál, ha pedig jön egy kevésbé eseménydús szakasz, és elegendő kevesebb munkaerő is, akkor egyszerűen átcsoportosítják a fejlesztőket vagy más feladatokat osztanak ki a számukra.

  • A non-stop felügyelet könnyebben megoldható

A kiszervezett IT munka esetén nem kell attól tartani, hogy az egyetlen szakember, aki mindent tud és mindenre rálátása van, egyszer csak szabadságra megy, vagy megbetegszik. Hiszen ennél a módozatnál mindig van legalább egy szakember, aki bármikor elérhető, kereshető felmerülő igények és/vagy problémák esetén.

  • Széleskörű tudás áll rendelkezésre

A megbízott informatikai cég egy teljes csapattal áll rendelkezésre, amelynek tagjai szerteágazó tudással rendelkeznek, így jó esély van rá, hogy közülük lesz olyan specialista, akire éppen szükség van.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni egy külsős IT cég kiválasztásakor?

Az előbbiekben felsoroltakból láthatjuk, hogy az IT munka kiszervezése mellett erős érvek szólnak, a megfelelő informatikai cég kiválasztása azonban nem egyszerű feladat. Összegyűjtöttünk néhány szempontot, amit érdemes végiggondolni a választáshoz.

A célok kijelölése

Egy külsős informatikai cég abban az esetben tud leginkább hatékony munkát végezni, ha ismeri a megbízót és annak céljait. Így mielőtt megbíznánk egy IT csapatot feladatokkal, érdemes előbb átgondolni, hogy pontosan milyen rövid és hosszú távú célok állnak előttünk, hová szeretnénk eljutni és ebben a folyamatban milyen szerepet kaphat az IT vállalkozás.

A cég mérete

Akkor lesz zavartalan a működés, ha az informatikai szolgáltatások a cég méretéhez is igazodnak, nem csak a célokról. Ha alábecsülték az igényeket vagy egyáltalán nem mérték fel, és kiderül, hogy végül többre lesz szükség, akkor a végeredmény biztosan az elégedetlenség lesz. Ha pedig el vannak túlozva a paraméterek, akkor az nagy eséllyel felesleges pénzkidobást is jelent.

A várható költségek

Az IT kiszervezésével kapcsolatban végig kell gondolni, hogy melyik a költségkímélőbb megoldás, a belsős alkalmazott vagy az outsourcing. Nagy eséllyel egy kisebb cég esetén, ahol nincs annyi IT feladat, hogy egy embernek teljes állású munkát adjon, a kiszervezés a legjobb megoldás. Így van ez sok más esetben is, de nagy valószínűséggel minél nagyobb egy cég, annál inkább fenn tud tartani akár egy egész részleget, így a belsős ember(ek) bizonyulhat(nak) a legjobb választásnak.

Milyen információknak érdemes utánanézni a kiszemelt IT céggel kapcsolatban?

Az informatikai cég kiválasztása során hasznos lehet egy kis kutatómunkát végezni. Ajánlás és internetes keresés alapján szelektáljuk a nekünk szimpatikus cégeket, illetve ellenőrizzük is le őket. A megbízhatóság a legfontosabb szempont ebben az esetben, így jól figyeljünk az olyan jelekre, amelyek aggodalomra adhatnak okot. Az erre a célra létrehozott portálokon kérjük le a cég adatait. Nézzük meg, hogy mikor alapították, melyik évben mennyi árbevétele volt, illetve ez fejlődő tendenciát mutat-e. Ha például csak pár hónapja alapítottak egy céget, akkor érdemes óvatosabbnak lennünk, de intő jelnek vehetjük azt is, ha a kérdéses szervezet veszteséges, akár több éve.

Fontos szempont még a biztonság, a bizalom kérdésköre. Ne feledjük el, hogy egy külsős informatikai cég teljes betekintést és hozzáférést kap a céges adatokhoz, akár ügyfelek adataihoz is. Ez egy hatalmas felelősség és ugyanakkor támadási felület is lehet, amely helyzettel az IT cég visszaélhet és kihasználhatja azt. Nem érdemes tehát kockáztatni, ha valamilyen szempontból elbizonytalanítót tapasztalunk vagy találunk, akkor érdemes inkább tovább keresgélni és végül más céget választani.

Egy kiszemelt IT cégről sokat elárul, hogy korábban addig kikkel, milyen más ügyfelekkel, cégekkel dolgozott együtt, azaz milyen referenciái vannak a megelőző időszakról. Ezeket a tényeket mindenképp érdemes előre leellenőrizni és átolvasni. Így időben kiderülhet az is, hogy milyen területeken végez kiemelkedő munkát a választandó IT csapat.

Miért lehet jó választás az Instant Web Solution az IT kiszervezésére?

Ismerje meg Ön is az Instant Web Solution rendszergazda szolgáltatását!

Ahhoz, hogy a vállalkozására fordított ideje ne az informatikai eszközök üzemeltetésével menjen el, segítséget nyújtunk szakképzett, folyamatos elérhetőséget biztosító üzemeltetői gárdával. Bármilyen informatikai eszközt is használjon a munkája során, kollégáink örömmel állnak rendelkezésére, hogy megtalálják a legmegfelelőbb eszközöket és megoldásokat az Ön és cége számára. Az IWS-nél tudjuk, hogy a felhasználók valójában akkor elégedettek, ha az összes informatikai háttérszolgáltatás problémamentesen működik és nekik minél kevesebbet kell látniuk a mögöttes feladatokból. Cégünk vállalja Linux, Windows szerverek és hálózati eszközök szakszerű üzemeltetését is.

Keressen minket bizalommal, segítünk!

Amennyiben megbízható informatikai céget keres, akkor lépjen kapcsolatba kollégáinkkal!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.