A teljes digitális átláthatóságot és biztonságot garantáló blokklánc technológia használata világszerte az egyik legizgalmasabb trend. Ez a már ismert lehetőség számos olyan területen hozhat változásokat még az idei évben, ahol az online biztonság kiemelten fontos szempont. Legyen szó akár a személyazonosság vagy más személyes adatok ellopásának megakadályozásáról, az úgynevezett okos szerződésekről, az ellátási folyamatok biztonságáról vagy éppen a logisztikáról.

A blokklánc egy közös megegyezéssel létrehozott és elosztott digitális „főkönyv”, amely teljesen transzparens, az összes résztvevő számára nyomon követhető, és utólag nem módosítható. Ma már műtárgyak vagy éppen különleges, gyűjtőknek szánt italritkaságok is biztonságosan vásárolhatóak a blokklánc segítségével. A technológia jelentőségét érzékelteti, hogy a világszerte blokklánc megoldásokra fordított összeg elérheti idén a 11,7 milliárd dollárt.

Ezen bejegyzésünkben négy olyan területet emelünk ki a számos lehetőség közül, ahol már napjainkra is áttörést hozott a blokklánc technológia.

Oltóanyagtárolás biztonságosan

A koronavírus járvány miatt már a tavalyi évben is az egyik legaktuálisabb blokklánc technológiával kapcsolatos trend az oltóanyagok gyártásának, forgalmazásának és nyomon követésének biztonságossá tétele volt. A hamis vakcinák gyártása és értékesítése ugyanis hatalmas problémát jelent világszerte. A blokklánc technológia azonban megfelelő megoldás lehet az oltóanyag szállítmányok hitelességének és valódiságának ellenőrzésére.

Segíthet a vakcinák eloszlásának nyomon követésében, valamint az oltóanyag integritásának ellenőrzésében is az ellátási lánc különböző pontjain. Ezenkívül a technológia szavatolhatja a vakcina szállítmányok folyamatos idejű, megfelelő hőmérsékleten történő tárolásának ellenőrzését.

Digitális műtárgyak okosszerződéssel

Ez egy viszonylag új műfaj a digitális világban, de máris trend lett belőle bizonyos körökben. Érdekes példa, hogy 2021 decemberében közel 40 millió forintért adták el a világ első sms-üzenetét digitális műtárgyként, azaz NFT-ként (non-fungible token, avagy nem helyettesíthető token).

Az NFT egyre nagyobb népszerűségnek örvend a tehetős gyűjtők körében, amely nem kézzel fogható, digitális termék, egyedi, mással nem becserélhető digitális érme. A gyakorlatban valamilyen digitális eszköz tulajdoni lapja, eredetiségének igazolására szolgáló „okmány”, amit blokkláncon tárolnak, az Ethereum hálózaton bevezetett okosszerződések segítségével, amelyekkel követhetővé és átruházhatóvá vált a digitális eszközök tulajdonjoga.

A digitális műtárgyak kereskedelme napjainkra már valódi aukciósházakban zajlik. Az NFT egyre elterjedtebb a videójátékok piacán, ahol az adott játékokhoz megtervezett, csak a digitális világban létező tárgyakat, vagy eszközök tulajdonjogát lehet megvenni. Ezenkívül a zeneiparban is hódít: a Kings of Leon zenekar vagy Shawn Mendes énekes egyaránt adott már ki NFT formátumban dalt. A világhírű William Grant & Son pedig a 46 éves Glenfiddich whisky-jének palackjait árulta NFT-vel, annak érdekében, hogy hitelt érdemlően igazolhassa a palackok eredetiségét.

Innovatív digitális fizetőeszközök

A modern számítógépes korban érthető módon létrejöttek olyan fizetőeszközök, pénzek vagy pénzhelyettesítő eszközök is, amelyek már elsősorban számítógépes rendszereken, többnyire az interneten keresztül mozognak, ott tartják nyilván azokat. Sőt egy részük már nem is létezik kinyomtatott, fizikai, azaz kézzelfogható formában.

A digitális fizetőeszközöknek három fő formája van:

  • Jegybanki digitális fizetőeszközök (CBDC-k – “Central Bank Digital Currency”).
  • Virtuális fizetőeszközök (hasonlóak a CBDC-khez, de nem jegybankok bocsátják ki).
  • Kriptodevizák (más néven kriptók, kriptopénzek vagy kriptovaluták).

A jegybanki digitális fizetőeszközöket, amint a nevük is mutatja, valamelyik ország jegybankja vagy központi bankja bocsátja ki, jellemzően az ország pénznemében. Jelenleg sok országban még csak kísérletek folynak ezekkel, néhány állam azonban már eljutott a gyakorlati megvalósításig.

A lényegük, hogy digitális formában, számlapénzként tartják nyilván az ország fizetőeszközét, de nem a kereskedelmi bankoknál, hanem a jegybank számítógépes rendszerében. Így a bankszámlapénztől eltérően az ügyfelek nincsenek kitéve az adott bank csődkockázatának.

Szinte bármely vállalat vagy közösség bocsáthat ki valamilyen virtuális fizetőeszközt. Ezek nagy többsége csak jóval korlátozottabban használható, mint az egyes államok vagy jegybankok digitális pénzei. Fizetőeszköz lehet például az online számítógépes játékokban használható “pénz”, arany, érme, vagy bármely más névre keresztelt csereeszköz. A lényeg az, hogy egy adott közösség, ügyfélkör ezeket elfogadja, és elektronikusan nyilvántartható, mozgatható, elszámolható, tárolható legyen. IT tanácsadás

A kriptodeviza fogalmát nem könnyű meghatározni, mert sokféle van belőlük és többféle célt is szolgálhatnak. A hagyományos pénzügyi fogalmak szerint nehezen sorolhatók be a korábban megismert és alkalmazott kategóriákba. Némelyik kriptodeviza egyszerre lehet fizetőeszköz, befektetési eszköz, számítógépes programkód, szavazásra jogosító eszköz és internetes szolgáltatáscsomag is.

 

Vége a kilométeróra visszaéléseknek az autóiparban

A világ legnagyobb autógyártói közül elsőként a BMW és Ford döntött úgy, hogy blokklánc alapú eredet igazolást ad a jövőben minden autójához, és példájukat egyre több autógyártó követi.

Az elektronikus szervizkönyv ugyanis meghamisíthatatlan módon rögzíti az adott autóval kapcsolatos összes eseményt. A kötelező szervizeket, az alkatrészcseréket, a baleseti károk javítását, a kilométeróra állását vagy éppen a tulajdonosváltásokat. A gyártól a bontóig nyomon követett autókkal így visszaszorulhatnak a különféle csalások, például a balesetekhez kapcsolódó biztosítási csalás vagy a kilométeróra-visszatekerés.

Tartson Ön is lépést a legújabb technológiákkal és legyen naprakész a digitális világban a segítségünkkel!

Kérjen időpontot az Instant Web Solution ügyfélszolgálatától személyes megbeszélésre, ha szeretné modernizálni és stabilizálni vállalkozása informatikai hátterét!

Havidíjas rendszergazda szolgáltatásunk keretében nem csak a felmerülő informatikai problémákat oldjuk meg, hanem szakértelmünk segítségével meggátoljuk azok kialakulását is. Nagy hangsúlyt fektetünk a gyorsaságra és a megbízhatóságra, továbbá arra, hogy mindig az adott cég igényeinek leginkább megfelelő informatikai rendszerben gondolkodjunk.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.