Az informatikai eszközök napjainkra szinte nélkülözhetetlenné váltak a mindennapos munkavégzéshez. Ráadásul ezeknek a gépeknek illene tökéletesen működniük ahhoz, hogy az „őket” használó munkatársak a lehető leghatékonyabban dolgozhassanak. Az IT eszközök, a laptopok, a nyomtatók, a monitorok és a szerver egységek azonban idővel meghibásodhatnak vagy legalábbis akadozhat a működésük. Ha ez a nemkívánatos helyzet előáll, akkor két lehetőség áll a tulajdonos cég előtt:

  1. új eszközöket vásárol
  2. megjavíttatja a régi gépeket

Hogyan lehet eldönteni, hogy mi a jobb megoldás egy ilyen helyzetben? Ehhez igyekszünk az alábbi blogbejegyzésben nyújtani egy kis segítséget.

Már a megvásárláskor érdemes tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy egy technológiai eszköz sem működik hiba nélkül örökké. Egyszer mindegyik gép „életében” elérkezik az a nap, amikor a teljesítményében, a működésében hibák léphetnek fel. A frissítések megfelelő, időben történő telepítése és a rendszeres karbantartás segítségével az élettartamot jelentősen ki lehet tolni. Azonban a leginkább gondos gazda esetében sem érdemes csodákra számítani, ami a gépek élettartamát illeti.

Újat venni vagy megjavítani a régit?

Végiggondolandó szempontokat veszünk most végig, hogy a segítségükkel megkönnyítsük a döntést olvasóinknak egy-egy konkrét esetben. A példában a laptopoknál tapasztaltakat osztjuk meg.

Mennyi idős a készülék?

A laptopok jellemzően és általában 3-8 évig működnek gond nélkül. A viszonylag tág időintervallum annak köszönhető, hogy nem mindegy, hogy milyen készülékről van szó, és az sem, hogy milyen gyakori a használat, azon belül pedig mennyire vigyáznak az eszközre.

Általánosságban elmondható, hogy ha egy laptop készülék idősebb, mint 5 év, akkor nem biztos, hogy a megjavítása a legjobb döntés, legalábbis az átlagos élettartamát figyelembe véve. Ha a számítástechnikai eszköz csak néhány éves, akkor bizonyos határokon belül érdemes javíttatni, ha komolyabb problémák merülnek fel, azok kezelését azonban javasolt alaposan megfontolni.

Mennyibe kerül?

Természetesen az egyik legfontosabb kérdés, hogy milyen mélyen kell a cégnek a zsebébe nyúlnia, ha az egyik vagy a másik lehetőséget választja. Ha a javítás legalább fele annyiba kerülne az előzetes számítások szerint, mint egy új gép vásárlása, akkor nem biztos, hogy az a legcélravezetőbb, ha megtartjuk a régi gépet. Különösen így kell gondolkodnunk, ha egy idősebb laptopról van szó. Ha azonban csak 1-2 éves a készülék, akkor a javítás lehet a jobb döntés. IT tanácsadás

Arra figyeljünk mindenképp, hogy a végső döntés anyagi megfontolásból és racionális érvek mentén legyen meghozva. Az ilyen helyzetekben nem érdemes érzelmi megfontolásból ragaszkodni a régihez, ha az már nem tud megfelelően működni és ezáltal a munkánkat szolgálni.

Milyen a készülék állapota?

Alapvető szempont, hogy a laptop készülék milyen általános állapotban van. Csak egyetlen kisebb hibát kell javítani vagy több olyan problémája is van, amelyek nem összeegyeztethetők a stabil használattal? Tudnak rajta megfelelően futni a legmodernebb programok? Ha pedig nem, akkor akadozásokat és leállásokat lehet tapasztalni, ha mégis próbálkozunk vele?

Ahhoz, hogy jó döntéseket tudjunk hozni majd végül, első lépésben pontosan diagnosztizálni kell a problémá(ka)t, amely(ek)nek számtalan forrása lehet. Az a legjobb, ha a cég informatikusai a probléma feltárását könnyedén elvégzik és annak eredményeiről tájékoztatják a vezetőséget, akik aztán ez alapján hozhatják meg a végső döntésüket.

Sok esetben a régebbi készülékekkel az a fő probléma, hogy a sebességük már nem megfelelő. Ha ilyet tapasztalunk, akkor előbb a rendszerfrissítéseket érdemes elvégezni. Ezek megléte nélkül ugyanis a gép valós állapotát nehéz vagy lehetetlen felmérni. A sebességen a merevlemez frissítésével könnyen lehet segíteni, de jó megoldás lehet a memória növelése is.

A leggyakoribb laptop hibák a következők:

  • törött képernyő,
  • a merevlemez meghibásodása,
  • törött billentyűzet,
  • az akkumulátor hibája,
  • szoftveres hibák,
  • elavult rendszer, amelyre nincsenek már frissítések és korszerűbb verziók

Előfordulhat az is, hogy a problémák még nem jelentkeztek a gépünknél, ennek ellenére érdemes lehet elgondolkodni a cserén. A szerver gépek például egy év alatt „dolgoznak” annyit, mint a normál számítógépek egész életükben. Hatalmas tehát a rájuk háruló igénybevétel, miközben igen fontos szerepet töltenek be egy-egy cég működése szempontjából. Ezek cseréjéről akár még a meghibásodás előtt érdemes elgondolkodni és gondoskodni.

Kínálati szempontok

A nagy döntés meghozatala előtt érdemes felmérni az aktuális kínálatot a számunkra elérhető kereskedőknél. A számítógépek és a laptopok ára időről időre változik, sőt az sem egyértelmű elsőre, hogy a kiszemelt gépek rövid időn belül rendelkezésre állnak-e vagy sem. A globálisan, minden piaci szereplőt érintő szállítási problémák és az általánosan jellemző chiphiány oda vezetett, hogy napjainkban (2022. december) előfordulhat, hogy bizonyos modellekre vagy rész-alkatrészekre akár heteket is várni kell.

Érdemes megjegyezni, hogy javíttatás esetén is célszerű időben gondolkodni, még azelőtt lépni és megrendelni a javításhoz szükséges alkatrészt, mielőtt az teljesen tönkre menne. Így biztosíthatóvá válik, hogy a lehető legkisebb legyen a kiesés.

Fontos gondolat még, hogy ha inkább a vásárlás a cél, akkor szerencsésebb lehet olyan időpontra időzíteni, amikor nem hajtják fel mesterségesen az árakat. Ezért kerüljük el a készülékcserénél a megnövekedő igények miatt minden esetben bekövetkező drágulást iskolakezdéskor vagy éppen a karácsonyi ünnepek előtt. Ha valaki jól figyeli a piaci árakat és a kínálat aktuális változásait, akkor akár még jó árakciókat, kedvezményeket is kifoghat. Ezek segítségével teljesen új géphez juthatunk kedvezőbb áron. IT üzemeltetés

Az Instant Web Solution a beszerzéssel, a vásárlással kapcsolatban is tud segítséget nyújtani Önnek. Keressen minket bátran elérhetőségeink valamelyikén, segítünk abban, hogy a lehető legjobb döntést hozhassa meg az ilyen és hasonló kérdésekben!

Várjuk hívását, levelét, megkeresését!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.