Ha valaki tökéletes weboldalt szeretne, az biztos, hogy nem lesz könnyű dolga. Ha minden fontos kulcsszóra az első oldalon szeretne lenni a Google keresőben, az nagyon sok munkával sikerülhet csak és akkor sem örökre. Az persze nem baj, ha a lehető legjobbra törekszünk, de semmiképp ne szegje kedvünket, ha valami egyáltalán nem tökéletes már az elejétől fogva. Ami viszont mindenképp szükséges, az az, hogy elkezdjünk foglalkozni a dologgal és lehetőleg járjunk utána a felmerülő költségeknek is még az elején.

Az internet világa ma már elengedhetetlen részét képezi a vásárlók és a vállalkozások életének is. Egy jól felépített, professzionális weboldal nem csupán információkat közvetít, hanem lehetőséget nyújt az online jelenlét kialakítására és az ügyfelekkel való folyamatos kapcsolattartásra is.

Sokan úgy gondolják, hogy az informatika szakkörös unokaöcsi segítségével gyorsan összekalapálható egy weboldal és még mindig nincsenek tisztában a weboldal készítésének valós költségeivel, valamint annak összetevőivel sem. Ebben a cikkben megvizsgáljuk egy weboldal elkészítésének árait, és feltárjuk, hogy milyen tényezők befolyásolják ezen költségeket.

A weboldal készítés költségének összetevői

Egy weboldal elkészítésének az ára számos tényezőtől függhet, amelyek közül igyekszünk sorban bemutatni a legfontosabbakat.

  1. Design és felhasználói élmény (UX/UI design)

Egy weboldal első benyomása a felhasználók számára rendkívül fontos. A design és a felhasználói élmény határozza meg, hogy mennyire lesz vonzó és könnyen navigálható a weboldal. Az egyedi, részletgazdag design és a fejlett UX/UI elemek általában magasabb költségekkel járnak.

  1. Funkcionalitás és fejlesztés

A weboldal funkciói szintén jelentős mértékben befolyásolják az árakat. Az egyszerű, informatív oldalak kevesebb munkát igényelnek, míg az összetettebb funkciók, például az e-kereskedelmi rendszerek vagy online foglalási platformok kialakítása, integrálása pedig több fejlesztői munkát igényel. Így értelemszerűen az utóbbi esetben magasabb költségekkel kell számolnunk.

  1. Tartalomkezelő rendszer (CMS)

A tartalomkezelő rendszer lehetővé teszi a weboldal tulajdonosának, hogy könnyen frissítse és kezelje a tartalmat anélkül, hogy programozói ismeretekre lenne szüksége. A különböző CMS rendszerek kialakítása és testreszabása változó költségeket eredményezhet. Minél komplexebb a megoldandó feladat és a tartalmak összekötése, annál több munkát igényel a folyamat és így többe is kerül: Weboldal karbantartás és üzemeltetés

  1. Reszponzivitás és mobilbarát kialakítás

A mobiltelefonok használatának elterjedése és kiemelkedő mértékű növekedése miatt a reszponzív és mobilbarát weboldalak napjainkra elengedhetetlenek lettek. Ennek biztosítása további fejlesztői munkát igényelhet, és így növelheti a készítés költségeit is.

  1. Tartalom és képek

A tartalom és a képek megfelelő (keresőoptimalizált) előkészítése és beillesztése szintén fontos szerepet játhat az fejlesztés áraiban. Ezen azonban nem éri meg spórolni, hiszen a professzionális minőségű tartalom, azaz a szövegek és képek felhasználása jelentősen hozzájárulhat a weboldal vonzerejéhez és hatékonyságához.

Általános weboldal készítési árak

Láthatjuk, hogy egy weboldal elkészítése összetett folyamat és ezzel összefüggésben az árak is sokfélék, illetve nagyban változhatnak az előbbiekben felsorolt tényezők alapján. Nyilvánvaló, hogy egy egyszerű, informatív landing oldal kevesebb költséggel jár, míg egy összetettebb webáruház (terméklistákkal, online fizetési rendszerrel, számlázási beállításokkal) magasabb költségekkel jár. Általánosságban elmondhatjuk, hogy egy weboldal elkészítésének az ára 100.000 forinttól kezdve akár több millió forint is lehet.

A különböző webfejlesztők és ügynökségek különböző weboldal készítési árakat kínálnak. Néhányan óradíjas alapon dolgoznak, míg mások fix árat szabnak az egyes projektekre. Ezeket egyeztessük le még a munka elkezdése előtt, hogy ne legyen később meglepetés belőle. Fontos azonban, hogy ne csak az árat vegyük figyelembe, hanem a fejlesztő személy vagy cég előző munkáinak minőségét, a korábbi ügyfelek visszajelzéseit és a felsorolt referenciákat is.

Konklúzió

A weboldal készítés árai sok tényezőtől függenek, és széles skálán mozognak az egyszerűtől a komplexig. A megfelelő fejlesztő kiválasztásához fontos, hogy a projekthez kapcsolódó igényeket és célokat tisztázni lehessen, és az együttműködés gördülékenysége érdekében biztosítottak legyenek a feltételek. Az online jelenlét és a professzionális weboldal tartós befektetésnek tekinthető, amely hosszú távú előnyökkel járhat a személyes vagy vállalkozási céljaink elérésében.

Ha már biztos benne, hogy szüksége van egy webáruházra, de még nem tudja, hogy hogyan és kivel valósítsa meg, keressen meg minket és gondolkodjunk együtt az online kampányairól, a webáruházáról és ehhez kapcsolódóan minden olyan eszközről, amit a cége fejlődése érdekében alkalmazhatunk.

Ha már van webáruháza, de úgy érzi, hogy a jövőben tökéletesítésre szorul vagy fejlődnie kell az új kihívásoknak megfelelően, akkor is forduljon hozzánk bizalommal.

Keressen minket bizalommal, segítünk! Az IWS segíteni fog Önnek!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.