A szerver és a szerver hosting fogalma

Szervernek nevezhetünk:

  • egy számítógépet, aminek az a feladata, hogy szolgáltatásokat nyújtson minden hozzá csatlakozó terminálnak vagy számítógépnek
  • egy programot, ami egy vagy több számítógépen fut, feladata kezelni a hálózat rendelkezésre álló erőforrásait és szolgáltatásait, miközben fogadja a különböző számítógépek hozzáférési kérelmeit ezekhez az erőforrásokhoz

A szerver alapvetően egy olyan technikai megoldás, amely erőforrásokat szolgáltat. A haladó szerver verziók lehetővé teszik, hogy kezelhetőek legyenek a szerver felhasználók és a jelszavaik, valamint, hogy megtiltsák vagy engedélyezzék a hozzáférést a megosztott eszközökhöz. Emellett azt is biztosítják, hogy az adatokhoz, információkhoz távolról is hozzá lehessen férni, ezzel segítve a távmunka megvalósulását.

A szerverekhez kapcsolódó kliensek döntő többségét a számítógépek, nyomtatók és faxok adják. Egy szerver használatával biztonságosan meg tudunk osztani fájlokat és olyan csatlakozó eszközöket, mint például a nyomtató vagy a fax. A szerverek emellett azt is lehetővé teszik, hogy a csatlakoztatott felhasználók egy időben, egymással párhuzamosan férhessenek hozzá az internethez.

Ezek után egy laikus számára is nyilvánvaló, hogy egy szervernek alkalmazott számítógép nem azonos egy átlagos, a mindennapokban otthoni felhasználásra is javasolt számítógéppel.

Mik tehát az ideálisnak mondható szerver számítógép tulajdonságai és tartozékai

  • Felső kategóriás RAM (Random Access Memory, azaz tetszőleges hozzáférésű memória)

Ahhoz, hogy a szerver kezelni tudja a különböző számítógépektől beérkező nagy mennyiségű kérést és ezzel egyidejűleg még képes legyen a különböző feladatok hatékony és gyors végrehajtására is, rengeteg szabad kapacitás, azaz memória kell.

  • Optimális sebességű processzor

A processzornak is meg kell felelnie a különböző eszközöktől egyidejűleg beérkező, nagyszámú és sokféle parancs végrehajtásának, így a RAM-hoz hasonlóan kiemelt fontosságú eleme a szervernek.

  • Nagy teljesítményű hűtési rendszer

Ahhoz, hogy a folyamatosan működő és éppen ezért rengeteg hőt generáló szervert üzemi hőmérsékleten tartsuk és ne hagyjuk túlmelegedni, nagy teljesítményű ventillátorok kellenek. Ezek hiányában előfordulhat, hogy a szerver túlmelegszik, megszűnik az áramellátás, leállás következik be, aminek a szerverhez kapcsolt összes eszköz látja kárát.

  • Hatékony operációs rendszer

A szerver operációs rendszerének képesnek kell lennie arra, hogy egyidejűleg több feladatot hajtson végre, és emellett stabil is maradjon, ne omoljon össze.

  • Megbízható, tartós géppark

Egy jól működő szervernek nem kellene leállnia attól, hogy meghibásodik egy alkatrész benne. A megbízható, problémamentes működés alapkövetelmény. Nem kérdés, hogy ehhez az kell, hogy minőségi termékeket építsünk egybe, megbízható gyártóktól.

  • Folyamatos áramellátás

A szerver folyamatos teljesítményének biztosításához szükség van megbízható energiaforrásra, amivel meg lehet előzni az elégtelen áramellátásból eredő problémákat. Mindenképpen ajánlott, hogy rendelkezésre álljon egy szünetmentes áramforrás arra az esetre, ha valamilyen okból megszűnik a hálózati áramellátás.

  • Redundáns hardver

Egy szerver estében, aminek minden körülmények között bekapcsolva kell lennie, a tartalék hardver különösen hasznos lehet, amikor valamilyen váratlan krízissel kell szembesülnünk. Ha meghibásodik a merevlemez, mindenképpen kell, hogy legyen egy tartalék, ami a hibás egységet ki tudja váltani.

A szerver hosting

A meghatározás tulajdonképpen azt jelenti, hogy egy cég kiszervezi a vállalati szerverekhez kapcsolódó költség- és munkaerő igényes feladatokat.

A szerver hosting folyamata úgy zajlik, hogy felállítanak egy saját szerver hardvert és az ahhoz tartozó szofvert, amit aztán átad egy szerver hostinggal foglalkozó cégnek, aki felinstallálja a szervert egy jól felszerelt adatközpontban, ahol folyamatosan biztosítani tudják a megfelelő áramellátást, a redundáns adatkezelést, a nagy sebességű internet kapcsolatot, a tiszta, por- és páramentes mentes környezetet és a megfelelő hőmérsékletet is. Ezekben az adatközpontokban egyidejűleg akár több száz szerver is megtalálható, amik megosztják egymás között az erőforrásaikat, amit aztán az egyes ügyfelek rendelkezésére bocsátanak.

Ezeket egy vállalkozás saját hatáskörben csak nehezen és/vagy nagy költségek árán tudná megvalósítani, ami költségessé tenné az üzemeltetést.

Az ügyfél a havi vagy éves díj befizetésével elkötelezi magát egy adatközpont felé, de egyúttal mentesíti magát az olyan problémáktól, mint a szerver folyamatos fizikai karbantartása, a szervert felügyelő, magas szakképzettségű alkalmazottak bérköltsége, a várhatóan magas költségű áramszámla, vagy egy esetleges áramkimaradás és ennek járulékos feladatai.

Következő bejegyzésünkben részletesen bemutatjuk, hogy milyen előnyökkel jár, ha egy cég a szerver hosting mellett dönt és ahhoz is adunk némi támpontot, hogy mire kell figyelni a szolgáltató kiválasztásánál.

Tartsatok akkor is velünk és kérdezzetek bátran, szakértő kollégáink válaszolnak, ha elakadsz valamiben.

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.