A világon az egyik legdinamikusabban fejlődő terület még mindig az informatika. Ez azért lehet így, mert a digitális megoldások az életünk minden területén jelen vannak, egyaránt meghatározzák a magánéletünket és a munkánkat. Az informatikai és digitális eszközök a hétköznapokban szinte bárki számára elérhetőek és használhatóak, vannak azonban olyan tevékenységek, amelyekhez speciális szaktudás szükséges. Vannak olyan feladatok, amelyek ellátásához feltétlenül szükséges egy IT szakember tudása.

Ebben a bejegyzésben azokat az  ismereteket és jellemzőket gyűjtöttük össze, amelyek egy jól képzett IT szakember bemutatására alkalmasak. Megmutatjuk, hogy miért fontos az ő munkájuk, és hogy miben tudják segíteni másokét.

 

Mik az IT tanácsadás, IT üzemeltetés feladatai?

Az informatika különböző területei igen szerteágazóak, ennek megfelelően az IT szakemberek munkája is változatos. Akár több területen is elhelyezkedhetnek, nyújthatnak technikai támogatást, foglalkozhatnak a számítógépek vagy egy komplett hálózat karbantartásával, a hálózat kiépítésének feladatával, tervezhetnek és üzemeltethetnek weboldalakat, lehetnek programozók, fejleszthetnek adatbázisokat és szoftvereket is.

Attól függően, hogy melyik területen tevékenykedik az adott szakember, specializált szakmai tudásra van szüksége, amelyet képzések formájában és tapasztalat útján tudja megszerezni.

Hiányszakma lett az informatikus

Az elmúlt években jelentős mértékű szakemberhiány alakult ki az informatika területén. Ennek elsődleges oka az lehet, hogy rohamosan és folyamatosan nő az informatikai tudás iránti igény. Egy weboldal elkészítéséhez, egy informatikai rendszer felépítéséhez és működtetéséhez, a szoftverek folyamatos fejlesztéséhez szakemberekre van szükség, és ez nemcsak bizonyos ágazatokban van így, hanem szinte minden iparág érintett a kérdésben. Az eredmény az, hogy több informatikus szakember kell, mint amennyi rendelkezésre áll.

A magyarországi szakemberhiány hátterében húzódik az is, hogy sokan inkább külföldi cégeknél próbálnak szerencsét a magasabb keresetek reményében. Ezek az informatikusok pedig igencsak hiányozni fognak a hazai piacról.

Az IT szektor szakemberhiányára valamelyest megoldást nyújt az informatikai feladatok, a fejlesztések, az IT üzemeltetés, a vállalati informatika és az IT tanácsadás kiszervezése. Így ugyan nem házon belül kínálkozik a megoldás, hanem egy szolgáltatás formájában, de akár sokkal hatékonyabb lehet az egész folyamat, a költségekről már nem is beszélve.

A jó informatikai szakember jellemzői

A jó IT szakember rendelkezik bizonyos tulajdonságokkal, amik szavatolják, hogy jól végezze a dolgát és hozzásegítse a céget, amelynek dolgozik a sikeres működéshez. Összegyűjtöttük ezeket, hogy ezzel megkönnyítsük a döntést, ha Ön is informatikai szakembert keres a cégében elvégzendő munkákra.

Türelmes informatikus

A türelem egy igen fontos tulajdonság, különösen akkor, ha az ember szoftverfejlesztéssel foglalkozik. A problémák megoldásához gyakran nehéz és kacskaringós út vezet, így megfelelő kitartás és türelem nélkül nehéz célba érni. A jó informatikai szakember nem sürget, nem türelmetlenkedik, elegendő időt hagy az ügyfeleknek és a gépeknek is.

Jó kommunikációs készségű informatikus

A fejlesztés sikeressége állhat vagy bukhat azon, hogy az informatikus milyen kommunikációs készségekkel rendelkezik. Ennek egyik része lehet a megértés, hogy tud-e kapcsolódni az ügyfélhez, meg tudja-e érteni, hogy mit szeretne, képes-e folyamatosan figyelni és meglátni a valós problémákat, a másik része pedig, hogy ki tudja-e úgy fejezni magát, hogy az ügyfél megértse miről is van szó. Az emberek sokfélék, mindenkihez más-más kommunikációs stratégiával lehet eljutni, ezeket kell ismernie és alkalmaznia egy jó szakembernek.

Gyorsan reagáló informatikus

A környezet folyamatos változása és az ügyféligények alakulása miatt az egyik legfontosabb tulajdonság, hogy az informatikus szakember képes legyen gyorsan és rugalmasan reagálni. A megoldás gyors megtalálása kulcstényező a siker elérésében.

Jó problémamegoldó képességű informatikus

A munka során újabb és újabb problémákkal szembesülhet az informatikus szakember. Ezek között biztosan találkozik olyanokkal, amelyek megoldása már rutinfeladat, de vannak olyanok is, amelyek kreatív hozzáállást igényelnek. Egy képzett IT szakembernek ezekkel a feladatokkal is meg kell tudnia birkózni.

Többfeladatos (multitasking) informatikus

Attól függően, hogy milyen informatikai feladatról van szó, szükség lehet arra is, hogy a szakember képes legyen elmélyedni egy-egy kérdésben. Akár napokig vagy hetekig elveszni a részletekben. És vannak olyan helyzetek is, amikor az az elengedhetetlen összetevője a feltételeknek, hogy az informatikus egyszerre több dologra is figyeljen.

Elkötelezett informatikus

Az elkötelezettség és a kíváncsiság minden hivatás esetében lényeges kérdés. A szakmai színvonalon sokat emel, ha az informatikus szakember szereti, amit csinál, érdeklődik iránta és elhivatott, hogy megismerje és megértse az újdonságokat, új trendeket. Ez ugyanis megalapozza azt is, hogy folyamatosan fejlessze magát és megszerezze a friss tudást, ne üljön a babérjain, megelégedve azzal, amit évekkel korábban tanult.

Ismerje meg Ön is az Instant Web Solution elkötelezett munkatársait és  IT szolgáltatásait!

Munkánk során arra törekszünk, hogy az ügyfeleink bízzanak kollégáinkban és ezt a bizalmat ne csak megszerezzük, hanem fenn is tudjuk tartani. Ennek szellemében válogatjuk ki magasan képzett, profi kollégáinkat is.

Ahhoz, hogy vállalkozására fordított ideje ne az informatikai eszközök üzemeltetésével menjen el, segítséget nyújtunk Önnek szakképzett, folyamatos elérhetőséget biztosító üzemeltetői gárdával. Bármilyen informatikai eszközt is használjon a munkája során, kollégáink örömmel állnak rendelkezésére, hogy megtalálják a legmegfelelőbb eszközöket és megoldásokat. Az IWS-nél tudjuk, hogy a felhasználók valójában akkor elégedettek, ha az összes informatikai háttérszolgáltatás problémamentesen működik és nekik minél kevesebbet kell látniuk belőle. Cégünk vállalja Linux, Windows szerverek és hálózati eszközök szakszerű üzemeltetését is.

Keressen minket bizalommal, segítünk!

Amennyiben megbízható informatikai céget keres, akkor lépjen kapcsolatba kollégáinkkal!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.