A technológia világa elképesztő gyorsasággal változik. Ez a trend évről egyre látványosabb, érezhetőbb. A fejlesztőknek, az IT cégeknek egyszerűen muszáj lépést tartani ezzel, ha nem akarnak lemaradni az újdonságokról és a lehetőségekről. Ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, hogy milyen IT trendekre érdemes odafigyelni az elkövetkezendő időkben, de legalábbis 2023-ban.

A globális változások, a technológiai fejlődés és a felhasználói igények arra késztetik az informatika területén dolgozókat, hogy újabb és újabb megoldásokkal álljanak elő. Ez egy rendkívül gyorsan változó terület, amely előrehaladását egyfelől maga a szakma generálja, másfelől pedig az ügyfelek igényei. Ahogy a technológia egyre inkább áthatja az életünk minden területét, úgy nőhetnek túl a fejlesztések és az üzemeltetés feladatai a cégeken. A legkézenfekvőbb megoldás az IT munkák kiszervezése (angolul outsourcing) lehet. Ez egy olyan IT szolgáltatás, amelynek az lényege, hogy a megbízó részben vagy egészben egy külsős cégre bízza a fejlesztés, az IT üzemeltetés vagy akár az IT funkciók bővítésének feladatát. A függetlenség látszata, a más cégekkel való együttműködés elutasítása ma már nem tűnik járható útnak. Egyre több felelős vezető jön rá arra, hogy hatékonyabb és költségkímélőbb, ha bizonyos specifikus feladatokat a profi IT szakemberekre bíznak. Ezen a gondolaton alapszik az IT munkák kiszervezése, az outsourcing.

Az a szemlélet, hogy az IT területhez kapcsolódó munkákat külsős szakemberekkel végeztessék el tehát egyre nagyobb teret nyer. Fontos azonban azt a tényt is megemlíteni, hogy hosszú távon csak azok a cégek kaphatnak (és tarthatnak meg) megbízásokat, akik megfelelő alaposságú és kellően friss tudással rendelkeznek. Ezek meglétéhez pedig érdemes tisztában lenni a trendekkel is. IT biztonság, biztonsági mentés

Várható IT trendek 2023-ban

Új technológiai megoldások

A gyorsan változó IT világban azok a fejlesztő cégek tudnak talpon maradni vagy akár az élre törni, amelyek ismerik a legújabb technológiai megoldásokat is, és ezek közül tudnak ajánlani lehetőségeket, mert tudják, hogy mi kell az ügyfeleknek vagy éppen, hogy milyen fejlesztések iránt növekedett meg aktuálisan a kereslet.

Ilyen technológia lehet például a blockchain (blokklánc), a mesterséges intelligencia (AI – Artificial Intelligence), a gépi tanulás, a dolgok internete (IoT), a virtuális és kiterjesztett valóság (AR és VR), az RPA (robotizált folyamat-automatizálás), a felhőszolgáltatások (cloud), az adatbiztonság, a kiberbűnözés, az e-kereskedelem és a kereskedelem automatizálása, illetve nem utolsó sorban a távmunka feltételeinek megteremtése.

Jelenleg ezek azok a területek, amelyeket a fejlesztőknek és a rendszergazdáknak érdemes alaposan ismerni és megfelelő tapasztalattal kell rendelkezniük, hogy a felmerülő feladatokra megfelelő megoldásokkal tudjanak szolgálni.

A digitalizáció fejlődése

Minden magára valamit is adó cég a digitalizációra törekszik a munkájával összefüggésben, hiszen ez a technológia a fejlődés záloga. Gyakran azonban ezen a területen a vállalatok és vezetőik iránymutatásra szorulnak, hogy hogyan is érdemes végezni a feladatok áthangolását és bizonyos régi beidegződések és módszerek elhagyását. Ezt a segítséget egy profi IT szolgáltató képes megadni.

Nearshore-partnerség

Az IT szektorban a munkák kiszervezésén alapuló rendszerek egyik kiemelt trendje lesz a jövőben a nearshore kiteljesedése. A nearshore szó szerinti fordításban partközelit jelent, a gyakorlatban pedig az egymáshoz közeli országban vagy helyszínen együttműködő partnereket. A nearshore-partnerség lényege, hogy egy cég vagy szervezet egy szomszédos országban található másik céggel kooperál és ennek előnyeit kiaknázva dolgozik. A nearshore alapfeltétele a különböző időzónák és a kultúrák áthidalása. A rendszer segítségével könnyebben lehet a legjobb szakembereket megtalálni a közelünkben, és sokszor még ár tekintetében is kedvezőbb.

Itt fontos megemlítenünk, hogy statisztikák igazolják: Kelet-Közép-Európa meglehetősen erős a kiszervezés területén. Ennek oka, hogy kedvező a környezet, az alkalmazottak bérei alacsonyabbak, vannak képzett szakemberek, akik tisztában vannak a modern technológiai megoldásokkal.

Specializált tudás és megfelelő piacismeret

Egyre inkább fontossá válik, hogy egy fejlesztő cég a lehető leginkább tisztában legyen azzal a piaccal, ahová például egy szoftver készül. Nem mindegy ugyanis, hogy mondjuk egészségügyi vagy pénzügyi területen kell helytállnia egy programnak. Ezt az elvet követve kialakulhatnak a konkrét területre fejlesztett specializációk, amely sok esetben a hatékonyabb munkát segítheti elő.

Gyors alkalmazkodás, a modern kor evolúciója

A modern világ jellemzője a dinamikus, folytonos változás. Ez azt is jelenti, hogy nincs állandó helyzet vagy állapot, minden csak ideig-óráig tartható fenn és a megoldások is ehhez képest kell fejlődjenek és változzanak. Az IT munkák kiszervezése is csak akkor tud megfelelően működni, ha megvan a kellő rugalmasság és gyors alkalmazkodóképesség mind a fejlesztői, mind pedig a megrendelői oldalon.

A fejlesztő csapatnak rugalmasan kell tudni idomulni a megbízó aktuális igényeihez és az esetlegesen változó körülményekhez. Ezek napjainkra alapfeltételek lettek a gördülékeny munkához. Flexibilitás kell ahhoz is, hogy adott esetben a szoftver követelményeknek és a fogyasztói igényeknek megfelelően változtatni tudjanak a programozók a szoftveren és lehetőleg minél gyorsabban.

Egyre többen kiszervezik az IT munkát

Még mindig sokan úgy gondolják, hogy az IT munkák kiszervezése csak a nagy cégek számára elérhető és csak számukra nyújt megoldást a mindennapok feladataira. Valójában azonban a kisebb szereplők vagy akár a frissen induló startup vállalkozások számára is elérhető alternatíva lehet. Az IT munka kiszervezésének segítségével költségeket lehet megtakarítani, hiszen például nem kell fenntartani fix munkavállalókat az eseti feladatok elvégzésére.

Hosszú távú együttműködésre törekvés

Mindkét fél számára az az előnyös megoldás, ha a fejlesztő és a megbízó között kialakult kapcsolat minél hosszabb távra szól. Sokkal egyszerűbb és tisztább egy olyan helyzet, amelyben egyetlen cég felel egy projektért, így minden résztvevő könnyebben nyomon tudja követni a változásokat, a változtatásokat, a haladást és a fejlődést.

A trendek minket támogatnak, ajánljuk magunkat. Ismerje meg Ön is az Instant Web Solution rendszergazda szolgáltatását!

Ahhoz, hogy a vállalkozásra szánt ideje ne az informatikai eszközök üzemeltetésével menjen el, segítséget nyújtunk szakképzett, folyamatos elérhetőséget biztosító üzemeltetői gárdával. Bármilyen informatikai eszközt is használjon Ön a munkája során, kollégáink örömmel állnak rendelkezésére, hogy megtalálják az Ön számára a legmegfelelőbb eszközöket és megoldásokat. Az IWS-nél tudjuk, hogy a felhasználók valójában akkor elégedettek, ha az összes informatikai háttérszolgáltatás problémamentesen működik és nekik minél kevesebbet kell látniuk belőle. Cégünk vállalja Linux, Windows szerverek és hálózati eszközök szakszerű üzemeltetését is. IT tanácsadás

Keressen minket bizalommal, segítünk!

Várjuk hívását, levelét, megkeresését!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

IWS
KKV IT SPECIALISTA.